Chili halvefinalist na zege op 'rode' titelhouder Uruguay

25 juni 2015, 07:39

Gastland Chili heeft zich als eerste land geplaatst voor de halve finales van de Copa América. De ploeg van bondscoach Jorge Sampaoli was woensdag (lokale tijd) in de kwartfinale met 1-0 te sterk voor titelverdediger Uruguay, dat twee rode kaarten incasseerde.

Mauricio Isla kroonde zich met een doelpunt in de 81ste minuut, op aangeven van Jorge Valdivia, tot matchwinner. Uruguay stond op dat moment al met tien man, Edinson Cavani had in de 63ste minuut zijn tweede gele kaart gekregen. Het was lange tijd onzeker of de sterspeler - bij afwezigheid van de geschorste Luis Suarez - wel mee zou doen. De vader van Cavani werd eerder deze week gearresteerd nadat hij betrokken was geraakt bij een verkeersongeluk, waarbij een motorrijder om het leven was gekomen. De aanvaller van Paris Saint Germain overwoog naar aanleiding daarvan naar huis te gaan.

Cavani besloot evenwel 'gewoon' te blijven, maar was zijn ploeg niet bepaald van dienst. Zijn eerste gele kaart ontving hij voor klagen bij de scheidsrechter, de tweede voor het maken van een slaande beweging naar een tegenstander. De jacht van Uruguay op de gelijkmaker werd verder verstoord toen ook Jorge Fucile met zijn tweede gele prent van het veld werd gestuurd. Dat leidde tot dusdanig veel protest van Uruguay, dat het spel minutenlang stil lag en bondscoach Oscar Tabarez naar de tribune werd gestuurd.

In de halve finale neemt Chili het op tegen Peru of Bolivia.