Vrouwen VS bereiken finale na Duits unicum

1 juli 2015, 08:28

De Verenigde Staten zijn de eerste finalist op het WK vrouwenvoetbal in Canada. De formatie van bondscoach Jillian Ellis won dinsdag (lokale tijd) in Montreal in de halve eindstrijd met 2-0 van Duitsland.

De Verenigde Staten namen pas in het laatste kwart van de wedstrijd afstand van Duitsland. De Duitsers hadden in de 59ste minuut een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Een strafschop was echter niet besteed aan Celia Sasic, nochtans met zes doelpunten de topscorer van het evenement in Canada. Nooit eerder miste Duitsland een penalty in de geschiedenis van het vrouwen-WK, de voorgaande zeventien gingen er allemaal in.

Carli Lloyd had in de 69ste minuut namens de VS wel succes vanaf elf meter. Kelley O'Hara bepaalde een kwartier later de eindstand op 2-0. De Amerikanen eindigden altijd op het podium op het vrouwen-WK. In 1991 en 1999 werden ze wereldkampioen, in 1995, 2003 en 2007 viel brons hen ten deel. Bij de mondiale titelstrijd van vier jaar geleden in Duitsland werden de VS tweede, in de eindstrijd was Japan een maatje te groot.

Dit jaar nemen de Verenigde Staten het in de finale op tegen Engeland of Japan.