Landen in afwachting van loting voorronde WK 2018

25 juli 2015 – De kwalificatiecyclus voor Euro 2016 is nog in volle gang, maar vanmiddag (zaterdag) om 17.00 uur Nederlandse tijd wordt in St. Petersburg al geloot voor de voorronde van het WK 2018 in Rusland. Oranje is groepshoofd en ontloopt daarmee de, op papier, sterkste landen.

Landen in afwachting van loting voorronde WK 2018

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Maar daarmee is nog niet gezegd dat kwalificatie voor de mondiale titelstrijd een formaliteit is voor het Nederlands elftal. Onder meer Frankrijk en Italië maken namelijk deel uit van pot 2, net als Tsjechië en IJsland. De twee laatstgenoemde landen moet Oranje momenteel voor zich dulden in de voorronde voor Euro 2016.

52 van de 53 door de FIFA erkende UEFA-lidstaten - Rusland is als gastland vanzelfsprekend automatisch gekwalificeerd en Gibraltar maakt volgens de FIFA geen deel uit van de voetbalwereldkaart - worden straks verdeeld over negen groepen. Zeven poules bestaan uit zes landen, de groepen H en I tellen vijf teams. Op verzoek van de UEFA komen Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje ieder in een poule met zes ploegen.

De negen poulewinnaars verzekeren zich rechtstreeks van kwalificatie voor de eindronde in Rusland, de acht beste nummers twee strijden in de play-offs in november 2017 om de vier resterende startbewijzen. De groepswedstrijden staan gepland voor tussen 4 september 2016 en 10 oktober 2017.

Namens de KNVB is onder andere bondscoach Danny Blind aanwezig bij de loting.

Volledige potindeling
Pot 1: België, Kroatië, Engeland, Duitsland, Nederland, Portugal, Roemenië, Spanje, Wales
Pot 2: Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, IJsland, Italië, Slowakije, Zwitserland
Pot 3: Albanië, Griekenland, Hongarije, Noord-Ierland, Polen, Schotland, Servië, Zweden, Oekraïne
Pot 4: Bulgarije, Estland, Faeröer Eilanden, Israël, Montenegro, Noorwegen, Ierland, Slovenië, Turkije
Pot 5: Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Cyprus, Finland, Letland, Litouwen, Macedonië, Moldavië
Pot 6: Andorra, Georgië, Kazachstan, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, San Marino

Niet alleen voor Europa wordt vanmiddag geloot voor de WK-voorronde, dat gebeurt ook voor Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied, Afrika en Oceanië. In Azië is de kwalificatie voor de eindronde in Rusland al bezig, voor Zuid-Amerika is geen loting nodig aangezien de tien Conmebol-landen in één kwalificatiepoule spelen.

Ook voor Patrick Kluivert wordt het dus een spannende middag. De bondscoach van Curaçao zit met zijn ploeg in de derde voorronde, na zeges op Montserrat en Cuba, en wacht nu een ontmoeting met Jamaica, Haïti, Canada, El Salvador, Guatemala of Antigua en Barbuda. Mochten Kluivert en co ook dat tweeluik tot een goed einde brengen, dan zijn zij nog twee voorrondes verwijderd van WK-deelname. Wel stromen voor de volgende schifting Costa Rica, Mexico, de Verenigde Staten, Honduras, Panama en Trinidad en Tobago in. Dat zijn de sterkste landen in het Concacaf-gebied.

De FIFA maakte vrijdag het speelschema voor het WK 2018 al bekend. Gastland Rusland speelt op donderdag 14 juni de openingswedstrijd, de finale staat gepland voor zondag 15 juli.

Reacties

Oranje

gerelateerd