Tegenstanders Oranje in WK-kwalificatie nader bekeken

Ger
26 juli 2015, 14:31   Bijgewerkt: 26 juli 2015, 14:44

Het Nederlands elftal is zaterdag bij de loting voor de kwalificatie voor het WK van 2018 gekoppeld aan Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg. Groep A mag vooral door de aanwezigheid van de eerste twee tegenstanders gerust de poule des doods worden genoemd. FCUpdate.nl werpt een nadere blik op de vijf opponenten van Oranje.

De nieuwbakken bondscoach Danny Blind staat voor een loodzware klus om het mondiale eindtoernooi in Rusland te bereiken. De loting voor de kwalificatie pakte voor Nederland zaterdagavond zeer slecht uit. Met Frankrijk en Zweden heeft Oranje op papier de zwaarst denkbare landen getroffen uit potten twee en drie. In tegenstelling tot de huidige EK-kwalificatiecampagne plaatst bovendien alleen de groepswinnaar zich rechtstreeks voor het betreffende toernooi. Van de negen poules gaan de acht beste nummers twee naar de play-offs.

Frankrijk

Nederland en Frankrijk stonden tweemaal eerder tegenover elkaar in de WK-kwalificatie. In de voorronde van het toernooi van 1982 won Oranje voor eigen publiek met 1-0, maar werd een cruciale 2-0 nederlaag geleden in de uitwedstrijd. Zodoende verzekerde Frankrijk zich van deelname aan de eindronde in Spanje, terwijl Nederland na twee finales op rij moest thuisblijven. De wereldkampioen van 1998 speelt momenteel geen kwalificatieduels. Als gastland is het automatisch geplaatst voor het EK van volgend jaar.

Zweden

Het Nederlands elftal start de WK-kwalificatiecyclus op dinsdag 6 september 2016 in Zweden. De Scandinaviërs waren de tegenstander van Oranje op weg naar het EK van 2012. Toen won Nederland thuis met 4-1 en ging de uitwedstrijd met 3-2 verloren. In de selectie van Zweden zitten veel spelers die in het verleden in de Eredivisie uitkwamen, zoals Andreas Isaksson (ex-PSV), Jonas Olsson (ex-NEC), Pontus Wernbloom (ex-AZ), Marcus Berg (ex-FC Groningen en PSV) en Ola Toivonen (ex-PSV).

Zweden won in totaal acht keer van Nederland en speelde vijf keer gelijk. Oranje zegevierde tien keer in de onderlinge duels. Hamrén had liever in de WK-kwalificatie een andere tegenstander ontmoet. "Uit de eerste pot  hebben we met Nederland een van de beste ploegen geloot. Ze hebben het nu moeilijk, maar we weten wat ze kunnen. Oranje doet het in kwalificatiereeksen altijd uitstekend", aldus de keuzeheer. "Als we kans willen maken op een plek op het WK, moeten we een enorm hoog niveau halen."

Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg

Wit-Rusland was zes eerder de opponent van het Nederlands elftal. Met vier overwinningen twee nederlagen valt de balans wat mager uit. Aan de laatste onderlinge wedstrijd bewaart Oranje bovendien niet al te goede herinneringen. In de EK-kwalificatie ging Nederland in Wit-Rusland met 2-1 onderuit. Eerder was de thuiswedstrijd wel gewonnen (3-0). De overige nederlaag was in de eerste interland tegen Wit-Rusland in 1995 in de kwalificatie voor de Europese eindronde (1-0).

Luxemburg is veruit de zwakste broeder in de kwalificatiepoule voor het WK van 2018. Tegen de voetbaldwerg won Nederland dertien keer, tegenover twee nederlagen en één gelijkspel. De laatste twee onderlinge wedstrijden tegen eindigden in de kwalificatie voor het EK van 2008 in twee magere 1-0 overwinningen. Met Aurélien Joachim (ex-RKC Waalwijk en Willem II) heeft Luxemburg een speler in de selectie met een Eredivisie-verleden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen