Vijf feitjes over Rapid Wien, de tegenstander van Ajax

28 juli 2015, 13:35

De Eredivisie begint pas over anderhalve week, maar voor Ajax staat nu al een cruciale wedstrijd op het programma. In de derde voorronde van de Champions League staat het tegenover Rapid Wien en bij winst komen de Amsterdammers niet alleen op de drempel van het lucratieve hoofdtoernooi, maar is de ploeg sowieso al verzekerd van minimaal een plek in de groepsfase van de Europa League. Maar Rapid Wien, wat is dat eigenlijk voor ploeg? FCUpdate.nl stelt de Oostenrijkse ploeg kort voor.

Rapid is koploper van Oostenrijk

In Nederland is de competitie nog niet begonnen, maar in Oostenrijk is de eerste speelronde van de jaargang 2015/2016 al achter de rug. En na deze eerste wedstrijd is Rapid Wien de koploper, dankzij een 3-0 zege op SV Ried. Rapid speelde een uur met een mannetje meer na een rode kaart voor Ried-speler Oliver Kragl en buitte deze numerieke meerderheid uit door na rust drie keer te scoren. De doelpuntenmakers waren Florian Kainz, Robert Beric en Louis Schaub. Rapid heeft als koploper van de Oostenrijkse Bundesliga na één speeldag welgeteld één doelpunt voorsprong op nummer twee Austria Wien, dat zijn eerste duel met 2-0 won. Vorig seizoen werd Rapid tweede in Oostenrijk, zes punten achter kampioen Red Bull Salzburg.

{image[303436][right-half][]}Rapid hield Feyenoord in 1996 uit Europese finale

Een positieve balans tegen Nederlandse ploegen heeft Rapid Wien niet, het won slechts drie van zijn eerdere tien duels tegen een eredivisieclub. Toch bewaart het goede herinneringen aan de laatste wedstrijd tegen een club uit Nederland, want in het seizoen 1995/1996 schakelde het Feyenoord uit in de halve finale van de toenmalige Europa Cup II. In Rotterdam eindigde de heenwedstrijd in 1-1, in Wenen werd het 3-0. De grote man bij Rapid was toen Carstan Jancker, later actief voor Bayern, de huidige assistent van hoofdcoach Zoran Barisic. Hij scoorde drie van de vier Oostenrijkse goals. Bij Feyenoord deden toen de huidige hoofdtrainers van Southampton (Ronald Koeman) en Vitesse (Peter Bosz) mee, evenals de huidige coaches Giovanni van Bronckhorst en Jean-Paul van Gastel.

Robert Beric maakte er vorig seizoen 27

Jan Vennegoor of Hesselink de laatste Nederlander bij Rapid

Vorig seizoen uitgeschakeld door HJK Helsinki

Hoewel Rapid Wien een bekende naam is in Europa, zijn de resultaten in de internationale competities de laatste jaren allesbehalve overtuigend. De groepsfase van de Champions League bereikte het voor het laatst in het seizoen 2005/2006 en toen pakte het in zes wedstrijden niet één punt. Vanaf het seizoen 2009/2010 speelde het vier keer op rij in de groepsfase van de Europa League, waarin het telkens uitgeschakeld werd. Vorig jaar bleef het Europese avontuur beperkt tot slechts twee wedstrijden, want in de laatste voorronde van de Europa League was HJK Helsinki te sterk. Over twee duels wonnen de Finnen met 5-4 (2-1 en 3-3).

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen