AZ doet prima zaken tegen Istanbul Basaksehir

30 juli 2015, 21:39   Bijgewerkt: 30 juli 2015, 22:05

De eerste wedstrijd van AZ tegen het Turkse Istanbul Basaksehir is voor de Alkmaarders meer dan goed verlopen. De ploeg van coach John van den Brom kwam al vroeg tegen tien man te spelen, nadat de doorgebroken Vincent Janssen door doelman Volkan was neergehaald. De keeper moest met rood vertrekken en Jop van der Linden zette AZ vanaf elf meter op voorsprong. In de tweede helft ging AZ pas echt voetballen, wat resulteerde in een 2-0 overwinning.

De vroege goal en het mannetje meer veranderde niet veel aan het spelbeeld. De Turken waren af en toe gevaarlijk en AZ speelde stroef. Tegen het einde van de eerste helft kwam ook de formatie uit Alkmaar er gevaarlijk uit, maar het leverde geen treffer op. AZ had in de eerste helft twaalf overtredingen nodig, Basaksehir slechts één. Maar die was dus wel van groot belang.

AZ rook bloed en ging na de 2-0 door. De Turken, inmiddels met Emre Belözoglu in de ploeg, hadden weinig meer in te brengen. Toch bleef het gevaarlijk, een goal van de bezoekers zou voor een stuk minder aantrekkelijke uitgangspositie zorgen. Maar die tegentreffer kwam er niet. Istanbul Basaksehir was moegestreden en kon alleen nog tegenhouden. Jóhannsson kreeg nog de kans op 3-0, maar hij miste.

Ondanks dat er wellicht nog meer in het vat zat, is 2-0 een hele goede uitslag voor AZ. Een goal in Turkije betekent zo goed als zeker doorgaan in het toernooi. Zover is het nog niet, maar de Alkmaarders zijn voor de eerste test met vlag en wimpel geslaagd.