Elf feiten over Supercup-clash tussen Barça en Sevilla

11 augustus 2015, 16:06   Bijgewerkt: 11 augustus 2015, 16:18

Vanavond wordt de eerste Europese prijs van het seizoen omhoog gelift in Georgië. FC Barcelona en Sevilla, de winnaars van de Champions League en de Europa League, strijden vanaf 20.45 uur in de Boris Paichadze Dinamo Arena in Tbilisi met elkaar om de Europese Supercup. FCUpdate.nl blikt aan de hand van elf feitjes vooruit op het Spaanse onderonsje in de prestigewedstrijd.

Mooie primeur voor Georgië

De strijd om de Europese Supercup speelt zich af in de Boris Paichadze Dinamo Arena in Tbilisi. Het is het grootste voetbalevenement dat Georgië ooit georganiseerd heeft. In 2013 werd de Europese Futsal-finale wel in de Georgische hoofdstad gespeeld. Sinds 2012 wordt de Europese Supercup telkens ergens anders gespeeld, daarvoor was het Stade Louis II AS Monaco geruime tijd het strijdtoneel.

Emery: nul uit negentien tegen Barça

Supercup

Supercup

Derde Spaans onderonsje in Europese Supercup

Het is de derde keer in de historie van de Europese Supercup dat er twee Spaanse clubs tegenover elkaar staan. In de twee vorige keren, in 2006 en 2014, was Sevilla steeds één van de twee teams. De eerste keer was het prijs tegen Barça (3-0), de tweede keer was Real Madrid (0-2) een stuk beter.

Dani Alves jaagt op record van Paolo Maldini

Niemand anders dan Barça stond hier vaker

FC Barcelona treedt voor de negende keer in de clubgeschiedenis aan in het gevecht om de Europese Supercup. Dat is twee keer vaker dan elke andere club. Barça won vier keer (1992, 1997, 2009 en 2011), maar ging even vaak onderuit. Wordt vanavond in Georgië de prijs gepakt, dan evenaren de Catalanen AC Milan, dat de Supercup vijf keer wist te grijpen.

Sevilla won enige Europese Supercup door zege op Barça

Barça heeft goede historie tegen Sevilla

Als we de statistieken bekijken, kunnen we concluderen dat FC Barcelona zwaar favoriet is voor het duel met Sevilla in Tbilisi. In 152 onderlinge ontmoetingen met de nummer vijf van vorig seizoen in Spanje, wist de Catalaanse topclub maar liefst tachtig keer aan het langste einde te trekken. 34 keer werd er gelijkgespeeld, Sevilla ging 38 maal met de winst aan de haal.

Barça sinds januari 2010 ongeslagen tegen Sevilla

Inhakend op het vorige: FC Barcelona heeft de laatste jaren duidelijk geen kind aan Sevilla. De winnaar van de Champions League vernederde de Andalusische club vorig jaar nog met 5-1 in Camp Nou. Hoewel er in Sevilla met 2-2 geremiseerd werd, dateert de laatste nederlaag van Barça tegen de manschappen van coach Emery van januari 2010. Toen werd Barcelona uitgeschakeld (2-1) in de Copa del Rey.

Mooi persoonlijk succes lonkt voor Luis Enrique

Sevilla-invloeden in selectie van Barça

Meerdere spelers van FC Barcelona hebben een geschiedenis bij Sevilla. Dani Alves is hier het grootste voorbeeld van, maar in zijn kielzog floreerden in het verleden ook Ivan Rakitic, Adriano en Aleix Vidal (nog niet speelgerechtigd wegens transferverbod) in Andalusië.

Messi is de beul van Emery

Door: Koen Jans

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen