De carrière van Hedwiges Maduro in tien foto's

26 augustus 2015, 11:46

Daar is hij ineens weer: Hedwiges Maduro. Ooit werd hij gezien als één van de grootste talenten van Nederland en al na vijf wedstrijden in de Eredivisie werd de middenvelder door toenmalig bondscoach Marco van Basten bij Oranje gehaald, maar na deze spectaculaire start bleef Maduro een beetje steken in zijn ontwikkeling. Bij FC Groningen krijgt hij, als de medische keuring geen problemen oplevert, de kans om zijn loopbaan nieuw leven in te blazen. FCUpdate.nl blikt in tien foto's terug op zijn carrière tot nu toe.

[photo,91821,left,]

In januari 2005 legde fotograaf Stanley Gontha van Proshots vier toptalenten van Ajax vast op één foto: Kenneth Vermeer, Hedwiges Maduro, Urby Emanuelson en Rasmus Lindgren. Maduro en zijn generatiegenoten mochten die winter voor het eerst ruiken aan de A-selectie. Maduro treft Lindgren nu weer bij FC Groningen.

[photo,91815,left,]

Zijn debuut voor Ajax maakte Maduro op 24 februari 2005 in een UEFA Cup-wedstrijd tegen Auxerre, drie dagen later begon hij in de basis in de competitiewedstrijd tegen Roda JC. Hij maakte de negentig minuten vol.

[photo,91822,left,]

Een maand na zijn debuut in het eerste van Ajax speelde Maduro al zijn eerste interland. Toenmalig bondscoach Marco van Basten liet de piepjonge Ajacied meedoen in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië. Hij kwam in de 73ste minuut als invaller in de ploeg, hij nam de plek in van Mark van Bommel.

[photo,91820,left,]

In de zomer van 2005 speelde Maduro met Oranje het WK voor spelers onder 20 jaar, dat in eigen land gehouden werd. Hier viert hij zijn openingsdoelpunt in de groepswedstrijd tegen Australië met Ron Vlaar en Urby Emanuelson. Oranje zou de kwartfinale halen, waarin het na strafschoppen verloor van Nigeria.

[photo,91819,left,]

Een jaar na het WK onder 20 mocht Maduro naar het 'grote' WK, in Duitsland. Hij kwam dat toernooi één keer in actie, hij kwam als invaller binnen de lijnen in de laatste groepswedstrijd tegen Argentinië (0-0). Op deze foto zijn, naast Maduro, ook teamgenoot Denny Landzaat en de Argentijn Esteban Cambiasso te herkennen.

[photo,91817,left,]

Bij Ajax was Maduro in het seizoen 2006/2007 niet zeker van een basisplaats, toch was hij aanvoerder van Jong Oranje op het EK 2007. Voor eigen publiek greep Oranje de hoofdprijs. Dit is de teamfoto voor de finale tegen Servië (4-1) in Euroborg. De andere tien spelers zijn Boy Waterman, Erik Pieters, Arnold Kruiswijk, Ryan Donk, Ryan Babel, Gianni Zuiverloon, Daniël de Ridder, Royston Drenthe, Otman Bakkal en Maceo Rigters.

[photo,91823,left,]

In januari 2008 besloot Maduro om Ajax te verlaten, hij koos voor Valencia. Daar was Ronald Koeman, de man die hem had laten debuteren in het eerste van Ajax, op dat moment de hoofdcoach. Op deze foto is Maduro te zien tijdens een wedstrijd in Camp Nou tegen FC Barcelona, hij duelleert met Bojan Krkic.

[photo,91818,left,]

Na een afwezigheid van vier jaar werd Maduro na het WK van 2010 weer bij de Oranje-selectie gehaald. In 2010 en 2011 mocht hij onder Bert van Marwijk zes keer meedoen bij de nationale ploeg. Dit was voorlopig zijn laatste optreden, in september 2011 tegen San Marino. Opvallend genoeg kwam hij ook in deze wedstrijd, evenals bij zijn debuut, in de ploeg voor Mark van Bommel. Het duel eindigde in 11-0.

[photo,91816,left,]

Een enkelblessure kostte Maduro vrijwel het gehele seizoen 2011/2012, en zijn kansen op EK-deelname, en na die jaargang verkaste hij naar een andere Spaanse club: Sevilla. Hier is hij als speler van deze club te zien in duel met Cristiano Ronaldo. Na één jaar was Sevilla al uitgekeken op Maduro en in de zomer van 2013 kreeg hij geen rugnummer voor het nieuwe seizoen. Het leidde ertoe dat hij in januari 2014 vertrok.

[photo,91814,left,]

Het Griekse PAOK Saloniki werd de nieuwe club van Maduro. Na anderhalf jaar in Griekenland volgt nu de terugkeer naar Nederland. "Het was de bedoeling dat ik bij PAOK zou blijven. Maar precies op het moment dat ik in een politiek spel tussen technisch directeur Frank Arnesen en trainer Igor Tudor aan de ene kant en eigenaar Ivan Savvidis aan de andere kant terechtkwam, meldde FC Groningen zich", legde Maduro woensdag uit in De Telegraaf. Volgens hem was zijn rol bij PAOK om politieke redenen uitgespeeld. "De Russische eigenaar haalde in één week tijd zes nieuwe spelers en wilde de selectie verjongen. En omdat ik in mijn laatste contractjaar zat, wilde Savvidis dat de trainer me niet meer opstelde. Dan moet je je conclusies trekken."

Door: Roland Mather

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen