Over de grens: wat opviel in het buitenland

31 augustus 2015, 16:11   Bijgewerkt: 31 augustus 2015, 16:42

Een blik op de ranglijst van de Premier League zegt genoeg: met Crystal Palace, Leicester City en Swansea City op de plaatsen twee tot en met vier is duidelijk dat er werk aan de winkel is voor de gevestigde orde. In Engeland gebeurde dit weekend te veel om op te noemen en daarom in deze editie van ons rondje langs de buitenlandse velden vooral aandacht voor de Premier League. Maar we brengen ook korte bezoekjes aan België en Duitsland, waar een debuterende Nederlandse spits de aandacht op zich vestigde

Sherwood scheurt hamstring bij wegtrappen bidon

Uitglijders vielen er genoeg te noteren in deze speelronde van de Premier League. Chelsea verloor thuis met 1-2 van Crystal Palace, pas de tweede thuisnederlaag van manager José Mourinho in honderd duels, en ook Liverpool (0-3 tegen West Ham) en Manchester United (2-1 bij Swansea City) gingen onderuit. Maar de meest opmerkelijke uitglijder werd gemaakt door Tim Sherwood, de manager van Aston Villa. Hij maakte zich in de wedstrijd tegen Sunderland zo boos, dat hij uit woede een bidon wegtrapte. Dit deed hij dusdanig wild, dat het hem een fikse hamstringblessure opleverde. "Waarschijnlijk zag ik er uit als een verwende kwajongen", zegt de coach met enig berouw. "Ik vertel mijn kinderen altijd dat ze zich niet zo moeten gedragen."

Omgekeerd schokeffect bij Standard Luik

{image[304338][right-half][]}In de zomer van 2008 vertrok Michel Preud'homme als coach bij Standard Luik. Dat is pas zeven jaar geleden, maar sindsdien heeft een beschamend aantal trainers voor de groep gestaan bij de Belgische club. Na László Bölöni, Dominique D'Onofrio, José Riga, Ron Jans, Peter Balette (interim), Mircea Rednic, Guy Luzon en Ivan Vukomanovic werd vorige week ook Slavoljub Muslin bedankt voor bewezen diensten. Na vijf competitieduels en de Europese uitschakeling tegen Molde FK besloot de clubleiding om Muslin weg te sturen. Assistent Eric Deflandre (foto) nam op interim-basis de taken over en debuteerde dit weekend in de topper tegen Club Brugge als hoofdcoach, maar liep tegen een enorm pak slaag aan. Het werd 7-1 voor Club en dus is het probleem van Standard alleen maar groter geworden. Misschien, heel misschien, is het een idee om een keer te kiezen voor stabiliteit en een coach wat tijd te geven?

Castaignos maakt naam in de Bundesliga

Uitgerekend in het weekend waarin zijn oude club FC Twente zijn voorlopige dieptepunt beleefde met een nederlaag tegen Heracles Almelo en het ontslag van coach Alfred Schreuder, zette Luc Castaignos zichzelf op de kaart in de Bundesliga. De spits, vaak bekritiseerd in de Eredivisie, maakte als debutant twee doelpunten voor Eintracht Frankfurt in de competitiewedstrijd tegen VfB Stuttgart (1-4). Twee echte spitsengoals: bij de eerste kwam hij bij een snelle uitbraak voor zijn tegenstander en kon hij simpel binnentikken, bij doelpunt nummer twee schoot Castaignos na een korte individuele actie via een tegenstander raak. Met twee goals staat Castaignos op de topscorerslijst van de Bundesliga voorlopig op gelijke hoogte met Bas Dost en boven onder meer Oranje-internationals Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar. Ver weg van alle ellende in Enschede zijn het mooie tijden voor de 22-jarige oud-spits van Feyenoord, Inter en Jong Oranje.

Rode Afellay leidt nederlaag Stoke City in

{image[304339][right-half][]}Bij Stoke City hoopt Ibrahim Afellay dit seizoen zijn carrière nieuw leven in te blazen. De spelmaker kende een prima start bij de club uit de Engelse Premier League en werd om die reden vrijdag opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor de komende interlands tegen IJsland en Turkije, maar bewees zichzelf en zijn club een dag later een slechte dienst. Hij reageerde onhandig op een provocatie en tikte tegenstander Craig Gardner in het gezicht. Het gevolg: hij kon al na 25 minuten inrukken met een rode kaart. In het AD weigerde Afellay de schuld volledig bij zichzelf te zoeken. "Als je goed naar het moment kijkt, zie je dat de beste man zelf begint. Hij duwt me in het gezicht. Zo'n actie leidt tot een reactie. Natuurlijk is het niet slim van me, maar er kwam emotie bij kijken", sprak hij. Het is voor Oranje te hopen dat Afellay zijn emoties de komende week, als hij speelt, beter onder controle houdt.

Het gezicht van Louis van Gaal

AS Roma won de Italiaanse topper tegen Juventus (2-1) en bij FC Barcelona was vorig seizoen zo kwakkelende Thomas Vermaelen de matchwinner, maar in dit laatste blokje van deze rubriek met opvallende zaken in het buitenland valt de keuze toch op Louis van Gaal. Wie afgelopen week toevallig Linda's Zomerweek keek op RTL4, of daartoe werd gezet door zijn of haar partner, zag Louis zoals we hem veel te weinig zien: charmant, eerlijk en open. Hij vertoonde trekjes van een lieve en aimabele man, maar daar was dit weekend weer weinig van terug te zien. Hij leed met Manchester United de eerste nederlaag van het seizoen, uit bij Swansea City werd het 2-1. Na afloop reageerde hij op geheel eigen wijze weer eens kribbig op vragen van journalisten ("You think you are smarter than I, but it's not like that") en na afloop verliet hij met een gezicht als een oorwurm het stadion. Kom op Louis, iets minder nors mag best! We weten sinds deze week dat je het kan.

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen