Groep D: Duitsland klopt Polen en neemt leiding over

Ger
4 september 2015, 23:04

Duitsland heeft de koppositie overgenomen in poule D van de EK-kwalificatie. De wereldkampioen drukte Polen in een rechtstreekse confrontatie van de troon: 3-1. Mario Götze was van grote waarde door twee keer te scoren. De Duitsers hebben nu twee punten voorsprong op het buurland.

Polen was in de eerste speelronde in de EK-kwalificatie verantwoordelijk voor de grootste verrassing door de equipe van bondscoach Joachim Löw met 2-0 te kloppen. Ajacied Arek Milik speelde toen een hoofdrol door de score met een fraaie kopstoot te openen. In Frankfurt was het juist Duitsland dat uitstekend uit de startblokken schoot. Thomas Müller zorgde al in de twaalfde minuut voor de openingstreffer. Götze hielp Duitsland in een zetel door niet veel later de 2-0 te maken.

Een grote overwinning van het thuisland leek in de maak, maar de Poolse ploeg kwam nog voor de pauze terug tot 2-1. Op aangeven van Kamil Grosicky was Robert Lewandowski trefzeker. Ilkay Gündogan had Duitsland in de tweede helft aan de 3-1 kunnen helpen, maar hij trof de paal. Aan de andere kant was doelman Manuel Neuer belangrijk door met een fabuleuze redding de Poolse gelijkmaker te voorkomen. In de slotfase zorgde Götze alsnog voor het derde Duitse doelpunt.

Schotland deed in dezelfde groep slechte zaken door de uitwedstrijd tegen Georgië met 1-0 te verliezen. Valeri Qazaishvili werd in Tbilisi de man van de wedstrijd. De aanvaller van Vitesse schonk Georgië de zege met zijn doelpunt in de 37ste minuut. Naast Qazaishvili deed ook Guram Kashia, aanvoerder van de Arnhemse club, mee bij de thuisploeg.

Ierland profiteerde van die uitslag door bij Gibraltar met 0-4 te winnen. Robbie Keane (2), Cyrus Christie en invaller Shane Long verzorgden de doelpuntenproductie. Door de zege neemt Ierland de derde plaats in de poule over van Schotland.