Ook AZ kan geen potten breken in eerste groepswedstrijd

Jw
17 september 2015, 23:06

AZ heeft donderdagavond de eerste groepswedstrijd verloren in de Europa League. De Alkmaarders moesten hun meerdere erkennen in Partizan Belgrado. Op bezoek bij de Serviërs ging AZ met 3-2 onderuit. Aboubakar Oumarou was de man van de wedstrijd met twee doelpunten namens Partizan Belgrado. 

Na de kansloze nederlaag van FC Groningen tegen Olympique Marseille (0-3) en het teleurstellende gelijkspel van Ajax tegen Celtic (2-2) was het aan AZ om er alsnog een Nederlands succesje uit te slepen op deze Europese avond. Dat moest gebeuren op bezoek bij Partizan Belgrado, dat in eigen huis altijd kan rekenen op de steun van een fanatiek thuispubliek.

Op bezoek in Belgrado werd AZ er pijnlijk aan herinnerd dat Europese wedstrijden heel anders zijn dan die in de Eredivisie. Een fout maken blijft binnen de eigen landgrenzen nog wel eens onbestraft, maar in de alsmaar sterker wordende Europa League is dat fataal. Twee keer werd de 28-jarige Kameroener Aboubakar Oumarou vrijgelaten en beide keren leverde het een tegendoelpunt op voor AZ. Bij de openingstreffer kopte Oumarou kiezelhard raak uit een hoekschop, zijn tweede van de avond maakte hij nadat Mattias Johansson op een slecht moment uitgleed.

AZ creëerde tussen de doelpunten van Oumarou in nauwelijks kansen, maar liet wel zien ook dodelijk toe te kunnen slaan. Een goed ingestudeerde vrije trap belandde voor de voeten van Jop van der Linden, die de verraste defensie van Partizan Belgrado pijn deed met de gelijkmaker. Hoe geslepen de gelijkmaker ook tot stand kwam, AZ wist de voorsprong niet vast te houden.

De jonge ploeg van trainer John van den Brom had ook na de rust moeite om Partizan Belgrado aan het wankelen te krijgen. De Servische club beschikt niet over een groots elftal, zeker niet als het gaat over de achterhoede, maar is wel gelouterd. Veel kansen kreeg AZ dan ook niet. Toch zat er één hele goede mogelijkheid tussen, die een punt op had moeten leveren. Jeffrey Gouweleeuw dook plotseling op voor het vijandelijke doel en werd op maat bediend door Joris van Overeem. De Servische doelman Zivkovic voorkwam echter met een katachtige reflex een doelpunt van de aanvoerder van AZ.

Ook de spelers van AZ zullen weten dat zulke kansen moeten worden benut op dit niveau. Van den Brom probeerde een kwartier voor tijd de gelijkmaker nog wel te forceren door Robert Mühren en Muamer Tankovic in te brengen, maar plan B leverde niets op. Dat kwam ook doordat Guus Hupperts ruim tien minuten voor tijd zijn tweede gele en dus rode kaart pakte en AZ de wedstrijd uitspeelde met een man minder. Andrija Zivkovic en Markus Henriksen scoorden beiden nog in de slotfase, maar het had geen effect op de puntenverdeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen