Duitsland en Polen naar EK, play-offs voor Ierland

11 oktober 2015, 22:49

Het was zeer spannend in Groep D van de kwalificatiecampagne voor het EK 2016, maar Duitsland en Polen hebben desalniettemin een ticket voor de eindronde in Frankrijk bemachtigd. Door een 2-1 overwinning op respectievelijk Georgië en Ierland werd deelname aan het EK veiliggesteld. De Ieren, die één doelpunt tekort kwamen in Warschau, kunnen nog wel via de play-offs naar het EK.

Duitsland ging afgelopen donderdag met 1-0 ten onder in Ierland en dat zorgde ervoor dat de strijd weer behoorlijk open kwam te liggen. Als de Duitsers in Leipzig zouden verliezen van Georgië en het treffen tussen Polen en Ierland gelijk zou eindigen, dan zou Die Mannschaft veroordeeld zijn tot het spelen van play-offs om een EK-ticket. Zover kwam het niet.

In de tweede helft zocht Duitsland de voorsprong en die kwam er ook. Thomas Müller benutte een makkelijk gegeven strafschop. Verrassend genoeg kwamen de Georgiërs echter op 1-1 door een fabuleuze volley van aanvoerder Jaba Kankava, die eerder de strafschop had veroorzaakt. Vitessenaar Valeri Qazaishvili was daarna zelfs dicht bij de 1-2. Max Kruse wist later wél voor de 2-1 te zorgen, met zijn vierde goal voor de Duitse ploeg. Daarmee greep Duitsland dus een toegangsbewijs voor het EK.

Polen heeft de aanval van Ierland met succes afgeweerd. De Ieren hadden aan een puntje genoeg voor rechtstreekse EK-deelname, maar konden deze niet wegkapen in Warschau. Grzegorz Krychowiak zorgde op fraaie wijze, uit een teruggehaalde corner, voor de 1-0. Daarna had Ierland een gelukje. Shane Long werd op zijn hoofd geraakt buiten de zestien meter, maar er werd een penalty gegeven. Jonathan Walters pakte het cadeautje uit: 1-1.

Robert Lewandowski bepaalde de eindstand in de eerste helft nog op 2-1. De spits van Bayern München tekende met een krachtige en prachtige kopbal voor zijn vijftiende (!) doelpunt in zijn laatste zes officiële duels. Bovendien is de in bloedvorm verkerende Lewandoswki nu met dertien goals uit tien wedstrijden de meest trefzekere speler ooit in één EK-kwalificatiecyclus. Hij deelt deze status wel met de Noord-Ier David Healy. Door de winnende treffer van Lewandoswki heeft Polen zich dus gekwalificeerd voor het EK. Op basis van het spel tegen Ierland was dat verdiend. Bij de Ieren werd John O'Shea vlak voor tijd van het veld gestuurd, hij kreeg twee gele prenten.

Schotland won zondagavond met 0-6 bij Gibraltar. Steven Fletcher maakte een hattrick.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen