Turkije plaatst zich zelfs direct voor EK na winst op IJsland

13 oktober 2015 – Uitgerekend tijdens de nationale dagen van rouw is er ook feest in Turkije. De Turken plaatsten zich dinsdagavond door een zege op IJsland namelijk direct voor het EK 2016. Doordat ook Kazachstan won van Letland, is Turkije de beste nummer drie van de EK-kwalificatie geworden. Een prachtige vrije trap van Selcuk Inan in de laatste minuut bracht de verlossing.

Turkije plaatst zich zelfs direct voor EK na winst op IJsland

Oranje's hoop lag dinsdagavond voor een groot deel in handen van IJsland, dat moest winnen om Nederland nog een kans te geven op de play-offs. De grote vraag was alleen of het reeds gekwalificeerde eiland nog wel de wil had om voor een goed resultaat te gaan. Vooral tegen een op en top gemotiveerd Turkije, dat sowieso altijd met het hart speelt, is dat een moeilijke opgave. 

Aan de andere kant was de grootste vijand van Turkije de druk. De Turken lieten echter zien als voetbalnatie te hebben geleerd van de missers in 2004 en 2012, toen het kwalificatie voor het EK misliep in een belangrijke thuiswedstrijd. Bondscoach Fatih Terim zag dat zijn ploeg een geslepen indruk maakte. Turkije zette IJsland onder druk, maar toonde tegelijk geduld met het creëren van kansen.

Naarmate de eerste helft vorderde, werd het beeld eenzijdiger. Zelfs Kolbeinn Sigtórsson, de diepste spits van IJsland, liep regelmatig rond op de positie van verdedigende middenvelder. Turkije creëerde in de eerste helft een paar goede kansen, waarvan de grootste voor Oghuzan Ozyakup was. De in Nederland opgegroeide aanvaller was het eindstation van een soepele aanval door het midden, maar hij schoot vanuit een vrije positie ruim een meter naast het doel.

In de rust zullen ook de Turkse internationals de stand van zaken bij de wedstrijd van het Nederlands elftal te horen hebben gekregen. Misschien was de 2-0 achterstand van Oranje de reden dat Turkije in de tweede helft uiterst voorzichtig speelde. IJsland kreeg het overwicht, maar het beetje extra ontbrak om een doelpunt te maken.

Doordat Kazachstand op voorsprong kwam tegen Letland ontvlamde de wedstrijd een kwartier voor het einde alsnog. Turkije kon door een moeilijke rekensom ineens de beste nummer drie worden en zich direct plaatsen voor het EK. Het was dan ook oliedom dat invaller Gökhan Töre een schandalige overtreding beging op Jon Daoi Bödvarsson en met rood van het veld moest.

Toch flikten de tien overgebleven Turken het in de slotfase. Selcuk Inan schoot de Turken met een prachtige vrije trap één minuut voor tijd naar de zege. Omdat er ook niets meer veranderde bij Letland-Kazachstan, plaatste Turkije zich direct voor het eindtoernooi in Frankrijk.

Eredivisie

gerelateerd