Vroege rode kaart nekt Vitesse in eigen huis alsnog tegen AZ

Jw
8 november 2015, 18:44   Bijgewerkt: 8 november 2015, 18:49

AZ heeft zeer goede zaken gedaan op bezoek bij Vitesse. In een sfeervol GelreDome kon het pas laat profiteren van een vroege, oliedomme rode kaart bij de thuisploeg. Vincent Janssen en Markus Henriksen tekenden voor beide goals: 0-2.

Voorafgaand aan het fluitsignaal spraken de statistieken in het voordeel van Vitesse. In eigen huis is Vitesse een gevreesde tegenstander. Alleen Ajax behaalde in Arnhem een goed competitieresultaat (1-3), de rest van de bezoekers was tot dusver kansloos. In de eerste vier thuisduels incasseerde het elftal van Peter Bosz slechts één treffer, terwijl het zelf vijftien keer 't net vond.

Vitesse kreeg dan ook kansen op de 1-0. Dominic Solanke, die opnieuw de voorkeur kreeg boven Abiola Dauda in de punt van de aanval, kreeg de bal bijna mee om van dichtbij toe te slaan, terwijl Valeri Qazaishvili het zijnet vond na een dribbel langs twee AZ'ers.

Dit gegeven moest AZ een flinke boost geven om de Europa League-nederlaag weg te poetsen met een zege in de competitie. Het gat tussen beide ploegen op de ranglijst was immers twaalf punten in het voordeel van Vitesse. De bezoekers konden goede zaken doen en hoefden minder te vrezen met een man meer. Althans, dat was de verwachting. Niets was minder waar: de thuisploeg liet zich niet van de wijs brengen en bleef lef tonen. Het spelbeeld bleef eigenlijk ongewijzigd, de verhoudingen waren in balans. Achterin zette aanvoerder Guram Kashia de organisatie neer, terwijl Milot Rashica dreigend was met zijn versnelling.

Het elftal van John van den Brom creëerde in tegenstelling tot Augsburg-uit zelden een echte mogelijkheid in het GelreDome. Aanvallers Mounir El Hamdaoui en Janssen waren vrijwel onzichtbaar. Hun Iraanse teamgenoot voorin, Alireza Jahanbakhsh, was de enige die bij vlagen voor wat opwinding kon zorgen voor het doel van Eloy Room.

AZ wist de man-meer-situatie uiteindelijk tóch nog uit te buiten. Een kwartier voor tijd trok het de wedstrijd volledig naar zich toe: Janssen schoot de bal uit de draai knap tegen de touwen en even later tikte smaakmaker Henriksen een rebound binnen. Terugkomen van een 0-2 achterstand met een man minder was voor Vitesse een onmogelijke opgave.

Dankzij de overwinning stijgen de Alkmaarders van de 13e plaats naar plek 10 op de ranglijst. Vitesse blijft steken op de vijfde plek, waar promovendus NEC nu met evenveel punten in de nek hijgt.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen