KNVB wil dat politiek uitzondering maakt voor amateurvoetbal

1 december 2015, 14:13

De KNVB heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd een uitzondering te maken voor de sport. Sinds 1 juli van dit jaar gelden nieuwe voorwaarden voor flexibele arbeidscontracten, die volgens de nationale voetbalbond 'ingrijpende gevolgen' hebben voor arbeidscontracten in het amateurvoetbal. Amateurclubs moeten straks namelijk na twee tijdelijke contracten iemand in vaste dienst nemen, iets waar de meerderheid van de verenigingen, spelers en trainen geen voorstander van is.

"Wij voorzien dat amateurverenigingen trucjes gaan uithalen of zelfs grijze afspraken gaan maken om deze wet te omzeilen. Dat kan nooit de bedoeling van deze wet geweest zijn", meldt de KNVB dinsdag via de officiële kanalen. "Het allermooiste zou zijn als Asscher een uitzondering voor de sport zou maken op de wet Werk en Zekerheid. Als dit niet lukt, dan zouden we graag zien dat we weer terug zouden gaan naar een 'tussenpauze' van drie maanden in plaats van zes maanden dat mensen er 'tussenuit' moeten voor ze weer een nieuw tijdelijk contract mogen ondertekenen. Dat kwam veel voetbalverenigingen goed uit, omdat er in de zomermaanden niet gevoetbald wordt. Sinds 1 juli 2015  is dit niet meer mogelijk, omdat deze tussenpauze is verhoogd naar zes maanden."

"Als dat echter ook geen optie is, dan pleiten we voor tijd en ondersteuning voor verenigingen om met de veranderingen om te gaan. Een mogelijkheid is het maken van een aparte voetbal CAO, waarin verenigingen en spelers/trainers afspraken kunnen maken over hun eigen contracten binnen het voetbal. Zo'n CAO bestaat nog niet. Amateurverenigingen zijn natuurlijk helemaal niet gewend om te werken met CAO's. Daar werken vrijwilligers. Het mobiliseren van sociale partners en het vormgeven van een CAO kost tijd en is ingewikkeld. Daarom zou het mooi zijn als de minister hen daarbij kan ondersteunen en begeleiden", besluit de KNVB.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen