Over de grens: wat opviel in het buitenland

7 december 2015, 17:14

Het was een weekend waarin Bayern München en FC Barcelona voor de verrassing eens niet konden winnen, waarin Jamie Vardy zijn doelpuntenrecord zag stokken en waarin het murw gebeukte Chelsea weer een nieuwe dreun te verwerken kreeg. Maar dat is slechts een greep van opvallende en mooie voetbalmomenten uit het weekend. FCUpdate.nl pikt, zoals iedere week, een aantal opmerkelijke zaken eruit.

Afscheid met zwart randje

{image[306502][right-half][Stade de Gerland]}In 1950 werd Olympique Lyon opgericht. Wat volgde waren veel voetbalsuccessen en prachtige momenten voor Les Gones, die hun prijzenkast in de afgelopen decennia vol wisten te proppen. De equipe uit Zuid-Frankrijk betrok na de lancering meteen het Stade Gerland, maar afgelopen weekend was de laatste competitiewedstrijd in deze voetbaltempel een feit. Na 65 jaar verhuist Lyon naar een nieuw stadion, het Stade des Lumières om precies te zijn. Meer dan honderd oud-spelers maakten mee hoe er afstand gedaan werd van een plek waar heel veel betekenisvolle herinneringen liggen. In het laatste Ligue 1-duel, het treffen met het dit seizoen verrassend presterende Angers, moest in stijl afscheid genomen worden. Dat lukte echter niet: er werd met 0-2 verloren. De spelers werden na het laatste fluitsignaal uitgejoeld door het eigen publiek. Jammer, want het Stade Gerland had een beter vaarwel verdiend. Gelukkig wordt er nog wel een bekerwedstrijd gespeeld. Op 17 december kan het stadion in de Coupe de France alsnog geëerd worden met een overwinning op Tours.

Markante Marwin

{image[306558][left-half][]}Kennen jullie Marwin Hitz al? De doelman van FC Augsburg doet er in ieder geval alles aan om bekendheid te genereren. Het is de keeper die Arjen Robben in 2013 snoeihard doormidden trapte en die begin dit jaar een late gelijkmaker [a,http://,_blank,produceerde] tegen Bayer Leverkusen. De Duitser heeft afgelopen weekend opnieuw van zich doen spreken, toen Augsburg een strafschop tegen kreeg in het duel met 1.FC Köln. De goalie zat met de onderkant van zijn schoen te stampen op het stukje veld voor de penaltystip, dat daardoor in slechte staat verkeerde. Anthony Modeste legde aan voor een strafschop en miste deze door een uitglijder. Check het [a,https://streamable.com/rklq?t=0.1,_blank,hier]. We zullen natuurlijk nooit weten of de bal er anders in zou zijn gegaan, maar de actie van Hitz is zeer opmerkelijk. Dat weet hij zelf ook, aangezien hij na de wedstrijd zijn excuses aanbood. "Dit is niet goed en niet eerlijk", sprak Augsburg-coach Markus Weinzierl bovendien. De trainer zal het echter niet heel erg vinden, aangezien zijn ploeg door een late treffer met 1-0 van Köln won.

Oranje boven!

{image[306557][right-half][]}Het is altijd leuk om te kijken hoe onze landgenoten het er vanaf brengen in het buitenland. Vaak gaat de aandacht hierbij uit naar spelers als Arjen Robben, Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie en Memphis Depay, maar dit weekend lieten ook andere spelers zich op positieve wijze gelden. Marten de Roon bijvoorbeeld. De middenvelder, die afgelopen zomer van sc Heerenveen naar Atalanta Bergamo verkaste, maakte zijn eerste doelpunt in de Serie A. Hij bepaalde de eindstand tegen Palermo met een knal op 3-0 en is de eerste Nederlander sinds het seizoen 1985/1986 (Jan Peters) en de tweede Nederlander ooit die trefzeker was voor Atalanta. Maar niet alleen De Roon was succesvol. Kees Luijckx maakte ook zijn eerste doelpunt voor zijn werkgever. Bij SønderjyskE kroonde de oud-verdediger van onder meer AZ, ADO, Excelsior, NAC en Roda JC zich in de slotfase tot matchwinner tegen Esbjerg fB (0-1). Tot slot liet ook Diego Biseswar zien dat hij wel wat aardigs in huis heeft. De aanvaller van Kayserispor maakte een schitterend doelpunt, met een geniale hakbal. Het leverde geen zege op, Besiktas was met 1-2 te sterk, maar het was een zeer fraai hoogstandje van de oud-Feyenoorder. Kijk maar:

Benzema scoort, Ronaldo klaagt

{image[306104][left-half][]}Er wordt weleens beweerd dat Cristiano Ronaldo geen teamspeler, maar een individualist is. De beelden van afgelopen weekend kunnen dit standpunt prima verdedigen. Karim Benzema maakte een keurig doelpunt in de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Getafe, maar Ronaldo deed niet mee in de feestvreugde. De Portugese superster vond het belangrijker om zijn beklag te doen bij de dienstdoende scheidsrechter, die in zijn ogen een penalty had moeten geven. Hij leek het belangrijker te vinden dat hij weer een doelpuntje aan zijn totaal kon toevoegen, dan dat Benzema dat deed. Gelukkig voor de vedette scoorde hij later in het duel nog wel een keer. En ja, het is natuurlijk makkelijk om hier conclusies uit te trekken, maar met een doelpunt mag je gerust blij zijn... De beelden zijn overigens hier te bekijken.

Door: Koen Jans

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen