PSV overwintert in CL na zwaarbevochten zege op CSKA

8 december 2015, 22:38   Bijgewerkt: 8 december 2015, 22:44

Eindelijk is Nederland er na de winter weer bij in de Champions League. Na jaren waarin het clubs uit de Eredivisie maar niet lukte om de groepsfase van het miljoenenbal te overleven, heeft PSV het geflikt. De afsluitende thuiswedstrijd tegen CSKA Moskou liep uit op een thriller, maar na negentig zenuwslopende minuten kon iedereen in Eindhoven en omstreken juichen: 2-1.

Spannender dan dit konden Champions League-avonden, vanuit Nederlands oogpunt, bijna niet worden. Door de prima resultaten in de eerste vijf groepsduels had PSV volop zicht op een plek bij de laatste zestien, maar een negatief resultaat tegen CSKA Moskou zou leiden tot de ultieme anticlimax. In dat geval zou het na de winter namelijk niet eens door in de Europa League mogen, maar was Europese uitschakeling een feit. Een zege op CSKA volstond om door te gaan in de Champions League, bij een gelijkspel was het afhankelijk van het resultaat bij VfL Wolfsburg-Manchester United. Bij een Duitse zege had PSV aan een remise tegen CSKA voldoende.

PSV speelde, gesteund door de eigen aanhang in het uitverkochte Philips Stadion, ook om te winnen. Het nam initiatief en was de betere ploeg, maar het overwicht leidde in de eerste helft niet tot een voorsprong. De beste kans was voor Luuk de Jong, zijn kopstoot miste de juiste richting. Aan de andere kant moest PSV-keeper Jeroen Zoet handelend optreden bij een vrije trap van Zoran Tosic, uitgespeelde kansen wisten de bezoekers ondanks een aantal dreigende counters niet te creëren. Het leidde tot een ruststand van 0-0 en omdat Wolfsburg op dat moment op voorsprong (2-1) stond tegen Manchester United, begon een plek bij de laatste zestien te lonken.

Het onrecht van de onterechte strafschop werkte echter als doping voor PSV. Binnen twee minuten was de stand gelijk, De Jong was de maker van de cruciale gelijkmaker. De aanvoerder tikte van dichtbij binnen, nadat een vrije trap van Guardado door Jorrit Hendrix terug in het strafschopgebied gewerkt was.

Hiermee stond PSV virtueel weer in de achtste finale, maar ineens kwam er slecht nieuws uit Duitsland. Manchester United was op 2-2 gekomen tegen Wolfsburg en dus was een gelijkspel ineens niet meer genoeg voor de Eindhovenaren. Er moest gewonnen worden en Davy Pröpper zorgde ervoor dat dit ook gebeurde. Hij knalde vijf minuten voor tijd de 2-1 binnen en bracht heel Eindhoven daarmee in extase. PSV is door naar de achtste finale van de Champions League en dat is niet alleen belangrijk voor de club, maar ook voor het complete Nederlandse voetbal. Het hele land mag trots zijn op de ploeg van coach Phillip Cocu.