Gelijkmaker gaf PSV 'boost': "Ik riep 'ga weg' tegen Hector"

9 december 2015, 00:13

Tot de 75ste minuut van de wedstrijd leek PSV-CSKA Moskou in een 0-0 gelijkspel te gaan eindigen. Al te veel kansen vielen er niet te noteren aan beide kanten van het veld en omdat VfL Wolfsburg op dat moment op voorsprong stond tegen Manchester United, zou voor PSV een remise genoeg zijn om de volgende ronde van de Champions League te halen. Een omstreden penalty zette het duel echter op zijn kop.

Door een strafschop, gegeven na een ogenschijnlijk onschuldige actie van Andrés Guardado, kwam PSV op achterstand te staan tegen CSKA. Ineens was de nood hoog en móest er gescoord worden, anders zou het Europese avontuur erop zitten. "Je denkt dan wel even: 'verdomme, dit zal ons toch niet gebeuren'", zegt Jorrit Hendrix. "Maar we gaven niet op en gingen meteen vanaf de aftrap op zoek naar de gelijkmaker."

Cruciaal was dat deze gelijkmaker binnen twee minuten viel, via Luuk de Jong. Hij lette goed op toen Hendrix een afgeslagen vrije trap terug in het strafschopgebied kopte. "Ik zat al te loeren op de buitenspellijnen", zegt De Jong. "Het was enorm belangrijk dat Jorrit dat kopduel won. Toen de bal kwam, wist ik honderd procent zeker dat ik geen buitenspel stond." Van teamgenoot Héctor Moreno, die rechts naast hem opdook, wist De Jong dat niet zeker. "Ik riep daarom 'ga weg, ga weg' tegen Héctor", lacht de spits. De Mexicaan luisterde, bleef van de bal af en liet De Jong scoren. "Dat doelpunt gaf ons een enorme boost." Dat merkte zelfs doelman Jeroen Zoet, helemaal aan de andere kant van het veld. "Na die 1-1 voelde ik dat het ging lukken."