Groep H: feest in Gent, treurig debuut Gary Neville

9 december 2015, 22:50   Bijgewerkt: 9 december 2015, 23:45

Voor de eerste keer in vijftien jaar is een Belgische club er weer eens in geslaagd om zich bij de beste zestien ploegen van Europa te scharen. KAA Gent won in eigen huis knap en verrassend met 2-1 van het daarvoor nog ongeslagen Zenit St. Petersburg en hield Valencia, dat bij het debuut van coach Gary Neville ook nog eens met 0-2 ten onder ging tegen Olympique Lyon, achter zich. Neville en co zijn nu veroordeeld tot de Europa League.

De Belgen zullen hetzelfde gevoel hebben gehad als de Nederlanders dinsdagavond rond het cruciale CL-duel van PSV met CSKA Moskou (2-1 winst) hadden. Voor de eerste keer sinds lange tijd kon er eindelijk weer eens een mooi succes geboekt worden op het hoogste niveau van Europa. Wij moesten er als Nederlanders zijnde negen jaar op wachten, de Belgen wachtten zelfs al vijftien jaar. In het seizoen 2000/2001 was Anderlecht de laatste Belgische achtste finalist in de Champions League.

Net als PSV had Gent het in eigen hand. De Buffalo's hadden aan een overwinning genoeg om te overwinteren in de CL. Er moest dan wel afgerekend worden met Zenit St. Petersburg, dat tot deze week nog zonder averij was in het miljoenenbal. Tot verbazing van vriend en vijand wist Gent wel drie punten te pakken tegen de Russen, waar sterspeler Hulk wel ontbrak.

Hoewel er een prachtige prestatie in het verschiet lag voor de regerend kampioen van België, leek Gent niet onder de indruk te zijn. Zenit werd meteen onder druk gezet en na een paar wapenfeiten zorgde Laurent Depoitre voor de welverdiende voorsprong voor de Belgen. Hierna ging de voet even van het gaspedaal, wat in de tweede helft tot de 1-1 van Artem Dzyuba leidde. De Rus maakte vanuit de kluts alweer zijn zesde CL-goal van het seizoen. Toch trok Gent aan het langste einde in de eigen Ghelamco Arena. Met grote precisie zorgde Danijel Milicevic voor een groot feest in België: 2-1.

Door de uitslag in Gent kon Valencia zich al niet meer plaatsen voor de laatste zestien, maar ook bij een Belgische nederlaag had de Spaanse subtopper niet kunnen profiteren. Het debuut van de nieuwe coach Gary Neville liep volledig in het water: er werd in de eigen sinaasappelstad met 0-2 verloren van het al uitgeschakelde Olympique Lyon. Maxwel Cornet en Alexandre Lacazette zorgden met puike doelpunten voor een flinke domper voor Neville en consorten, die wel naar de Europa League gaan.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen