Janssen en co leggen Feyenoord op de pijnbank

24 januari 2016, 14:34   Bijgewerkt: 24 januari 2016, 16:17

Pijnlijk, dat is de juiste omschrijving voor hetgeen zich zondaf in Alkmaar afspeelde. Althans, voor Feyenoord. De Rotterdammers kwamen vroeg op voorsprong, maar zetten daarna de gebrekkige vorm van de laatste voort en moesten dat uiteindelijk bekopen met een fikse nederlaag. Drie doelpunten van Vincent Janssen en één van Markus Henriksen bezorgden Alkmaar een heerlijke voetbalmiddag: 4-2.

Op 29 april 2012 won Feyenoord – met in het hart van de verdediging een in vorm verkerende Ron Vlaar – met 1-0 van AZ. Een desastreus verlopen EK, een transfer naar de Premier League, een voortreffelijk WK en een slepende knieblessure later speelt Ron Beton vandaag aan de andere zijde, van zijn jeugdliefde AZ. Hij kreeg afgelopen zomer de kans om bij AZ te revalideren, tekende een contract tot het einde van dit seizoen en speelde zich in de basis. Met Vlaar in de achterste linie lijkt de rust in het elftal van John van den Brom na een negatieve reeks enigszins wedergekeerd. Maar of dat tegen Feyenoord ook het geval zal zijn?

Dabney Dos Santos leek af te stevenen op de gelijkmaker, maar El Ahmadi greep tijdig in. Korte tijd later was het alsnog raak, toen AZ-captain Markus Henriksen kon binnentikken na een pass van Ridgeciano Haps (1-1). Feyenoord leek de draad volledig kwijt te zijn; de achterste linie werd uit elkaar gereten door de aanvalslinie van AZ. Drie minuten na de gelijkmaker deelden de Kaaskoppen een volgende dreun uit. Spits Vincent Janssen verschalkte Kenneth Vermeer na een zuivere voorzet van Alireza Jahanbakhsh (2-1).

Van Bronkhorst reageerde met het inbrengen van Jens Toornstra en Jan-Arie van der Heiden. Er leek niets aan de hand voor AZ; Ron Vlaar stuurde de ploeg vanuit achteren aan en de verdediging stond als een blok. Geheel onverwacht bracht Vilhena Feyenoord echter middels een geweldig afstandsschot weer enigszins in de wedstrijd (4-2). Het schot schampte de onderkant van de lat, verrastte Rochet en sloeg in als een kogel. Maar de treffer ten spijt, Feyenoord bleek niet in staat om de achterstand in het restant van de tweede helft ongedaan te maken.