Slim FC Groningen klopt PEC Zwolle in eigen huis

Ger
30 januari 2016, 22:03   Bijgewerkt: 30 januari 2016, 22:11

FC Groningen weet eindelijk weer wat winnen is. De ploeg van Erwin van der Looi versloeg PEC Zwolle in het IJsseldeltastadion met 1-3. Alexander Sørloth, Michael de Leeuw en Danny Hoesen scoorden voor Groningen, Thomas Lam deed wat terug voor de thuisploeg. Door de zege haalt Groningen PEC in op de ranglijst en houdt het de aansluiting met de subtop.

De noorderlingen profiteerden in Zwolle goed van de ruimte achter de verdediging van PEC. In de tweede helft scoorden zowel De Leeuw als Hoesen uit een mooie tegenaanval. Het aanvallende Zwolle wist daarna niet meer terug in de wedstrijd te komen. Groningen had de score nog verder kunnen laten oplopen, maar de afronding was niet altijd even scherp bij de aanvallers.

Ook PEC had kunnen profiteren van een fout van de doelman. Dirk Marcellis schoot de bal op de paal na een misser van Sergio Padt. De rechtsback had zijn tweede doelpunt van de week kunnen maken, maar zijn afronding met binnenkant voet was net niet goed genoeg. Het benutten van kansen was sowieso het manco van de thuisploeg in de eerste helft. Thomas Lam slaagde er niet in om Padt van dichtbij te passeren nadat Stef Nijland hem vrij voor de keeper had gezet. Ook Quincy Menig stuitte op de Groningen-keeper in de rebound.

Even leek PEC de wedstrijd te kantelen in de tweede helft toen Thomas Lam een voorzet van Wout Brama binnen kopte. De ploeg van Ron Jans ging na de 1-1 heel snel op zoek naar de voorsprong en creëerde een veldoverwicht. Vanuit de counter profiteerde Michael de Leeuw van de aanvallende drang van de Zwollenaren. Na een mooie aanval via Hateboer, uitblinker Simon Tibbling en Hoesen schoot de aanvaller met links binnen. Hoesen zorgde daarna zelf voor de beslissing door een voorzet van invaller Oussama Idrissi achter Van der Hart te schieten. Ruim voldoende voor de eerste overwinning van Groningen sinds 29 november 2015.