Twente zet Utrecht te kijk met fantastische eerste helft

31 januari 2016, 18:41

FC Twente heeft vanmiddag (zondag) een fraaie en verrassende 3-1 zege geboekt op FC Utrecht. In de eigen Grolsch Veste waren de Tukkers in de eerste helft oppermachtig. Na 35 minuten stond Twente al met 3-0 voor door doelpunten van Bruno Uvini, Zakaria El Azzouzi en Felipe Guetiérrez. In de slotfase deed Ruud Boymans nog wat terug.

FC Twente begon de tweede seizoenshelft met een sterke 4-0 overwinning op rivaal Heracles Almelo. Daarna verloren de Tukkers van PSV en NEC, waardoor de degradatiezorgen weer helemaal terug zijn gekomen in Enschede. FC Utrecht doet het juist geweldig in de Eredivisie dit seizoen. De ploeg strijdt mee om Europees voetbal en had zelfs kunnen stijgen naar de vierde plaats op de ranglijst als het vandaag drie punten had gepakt.

Dat had gekund, want al na tien minuten voetballen in de Grolsch Veste wist de ploeg van Erik ten Hag dat het heel moeilijk zou gaan worden om vandaag punten af te pakken van Twente. De mannen van trainer René Hake begonnen agressief en zaten er vanaf het begin bovenop. Na vier minuten stond het al 1-0 omdat verdediger Uvini uit een corner zomaar binnen mocht tikken.

Daarna had Ziyech moeten scoren na een waardeloze uittrap van Ruiter. Hij miste, maar even later haalde Gutiérrez wel de trekker over. De aanvoerder van Twente liet zijn tweede open kans niet onbenut en pegelde van dichtbij de 3-0 binnen. Utrecht, dat volledig ontregeld werd in de eerste 45 minuten, had bij rust nog geen enkele kans gehad. Ondanks het vele balbezit.

Twente ging veel beter om met de ruimte die het kreeg en was keer op keer gevaarlijk in de counter. Bovendien hielden de Tukkers het achterin goed dicht. In de tweede helft liet Twente het initiatief en het balbezit aan de bezoekers. Dat leverde FC Utrecht af en toe een halve kans op, maar echt gevaarlijk werd de ploeg niet. Pas vijf minuten voor het eindsignaal deed Utrecht via Boymans iets terug, eindstand: 3-1.

Twente klimt door deze overwinning naar de veilige vijftiende plaats op de ranglijst in de Eredivisie, maar de verschillen onderin zijn klein. FC Utrecht blijft op de zevende plaats staan.