"Ook Nederland heeft zijn onschuld verloren"

15 februari 2016, 12:50

Eerder op deze maandag kwam naar buiten dat de integriteitseenheid van de KNVB bewijs gewonnen heeft voor matchfixing. Op 9 augustus 2009 werd de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen FC Utrecht gemanipuleerd door Ibrahim Kargbo, die in contact stond met de Singaporese matchfixer Wilson Raj Perumal. Naast dit duel zit ook aan de benefietwedstrijd van Willem II tegen Sierra Leone een zwaar luchtje.

De KNVB deed uitgebreid onderzoek en is geschrokken van de bevindingen. "Het Nederlandse voetbal heeft op dit gebied als een van de laatste in Europa officieel zijn onschuld verloren", zegt operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB. "We weten dat matchfixing niet stopt bij de landsgrenzen en de KNVB zegt al lang dat het ook in de Nederlandse competities voor kan komen. Toch is het slikken nu het officieel vaststaat. Voor Willem II, hun fans en iedereen die betrokken is bij het voetbal. Tegelijkertijd hopen we dat dit ook iets oplevert. Namelijk dat het bijdraagt aan de urgentie in Nederland om deze plaag in de sport te bestrijden."

Kargbo kan in Nederland niet tuchtrechtelijk vervolgd worden, waardoor de tuchtcommissie de zaak doorschuift naar de UEFA en de FIFA. Het Openbaar Ministerie bemoeit zich ook met de matchfixingzaak. Ook spreekt de KNVB in de Tweede Kamer over de bestrijding van wedstrijdmanipulatie. De bond heeft drie aanbevelingen: "het verbeteren van de internationale samenwerking, het oprichten van een Fairplay eenheid met vergaande bevoegdheden en het onderzoeken van de strafbaarstelling van matchfixing."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen