Over de grens: wat opviel in het buitenland

22 februari 2016, 15:58   Bijgewerkt: 22 februari 2016, 16:15

Eindelijk is hij terug: Kevin Strootman! Natuurlijk staan we in deze rubriek, de terugblik op het buitenlandse voetbalweekend, stil bij zijn langverwachte comeback. Naast de middenvelder stonden ook Francesco Totti en Edin Dzeko in de spotlights in Rome. Wat verder opviel over de grens? Een rodekaartenregen, een derbyheld en trefzekere bekenden van de Eredivisie.

Forza Kevin!

{image[308270][left-half][]}Wat ons betreft was het zonder twijfel het mooiste moment van het buitenlandse voetbalweekend: de terugkeer van Kevin Strootman bij AS Roma. De Nederlandse middenvelder lag sinds januari 2015 uit de roulatie wegens zware knieproblemen, maar vierde na dertien maanden ellende weer zijn rentree. Toen de Oranje-international in de 78ste minuut inviel, ging het Stadio Olimpico los. Strootman kreeg een hartverwarmende staande ovatie van de fans van de Giallorossi, die hem nog steeds op handen dragen. Het is hem gegund, aangezien hij jarenlang geplaagd werd door blessureleed. Laten we hopen dat hij nu heel lang geen enkele fysieke zorgen meer zal hebben. Voor AS Roma, voor het Nederlands elftal, maar vooral voor hemzelf. Zoals men in Rome altijd zegt om hem te steunen: Forza Kevin!

Rodekaartenregen

{image[308285][right-half][]}PSV wordt woensdag tegen Atlético gefloten door scheidsrechter Orsato, maar het leek wel of Galatasaray en Trabzonspor afgelopen zondag geleid werden door Borsato. Deze artiest scoorde namelijk een hit met het nummer 'Rood' en de arbiter van dienst bij het duel in de Turkse Süper Lig slingerde tijdens de wedstrijd nogal met rode kaarten. Maar liefst vier spelers van Trabzonspor moesten vroegtijdig de douches opzoeken in de met 2-1 verloren wedstrijd tegen de ploeg van Wesley Sneijder en Ryan Donk. Nadat Özer Hurmaci en Aykut Demir (ex-NAC Breda) al ingerukt waren, kregen Luis Pedro Cavanda en Salih Dursun ook nog beiden een rode prent bij een bizar moment. Cavanda werd uit het veld gestuurd na een overtreding, Dursun pakte vervolgens de rode kaart, hield deze voor aan de scheidsrechter en moest ook richting kleedkamer. Niet slim, maar wel grappig (video).

Een derbyheld worden doe je zo

{image[273800][left-half][]}Iedereen weet wel hoe stevig en fanatiek het er aan toe kan gaan in een Argentijnse derby. Het is haat en nijd, met passie en strijd proberen rivalen elkaar het leven zuur te maken. Dat was ook het geval bij de clash tussen Racing Club en Independiente, na de Superclásico tussen Boca Juniors en River Plate de meest beladen derby van ArgentinIë. Racing stond na het verstrijken van de reguliere speeltijd nog met 1-0 voor, maar toen deed Lisandro López (wie kent hem nog?) iets heel moois. Met een fantastische omhaal ontpopte de oud-spits van onder meer FC Porto en Olympique Lyon zich tot held van Independiente in de Avellaneda-derby. Heerlijk!

Scorende bekenden

{image[308283][right-half][]}Gregory van der Wiel maakte in januari het doelpunt van de maand in Frankrijk en had het afgelopen weekend weer op zijn heupen bij Paris Saint Germain. In de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Reims was de Nederlandse rechtsachter goed voor een doelpunt en een assist. Maar hij was niet de enige landgenoot die over de grens succesvol was. Zo pikte Lex Immers weer een doelpuntje mee bij Cardiff City, dat met 4-1 van Brighton & Hove Albion won. Ook Alex Schalk was trefzeker, hij had met zijn goal een belangrijk aandeel in de 2-1 zege van Ross County op Hamilton Academical. Georginio Wijnaldum scoorde in de oefenwedstrijd van Newcastle United tegen het Noorse Lillestrøm (2-1 winst). Bovendien kroonde Marco Asensio, die een Nederlandse moeder heeft, zich namens Espanyol tot matchwinner tegen Deportivo La Coruña (1-0). Tot slot deden eredivisiebekenden John Guidetti (twee goals voor Celta tegen Eibar, 3-2) en Mark Uth (twee goals voor Hoffenheim tegen Mainz, 3-2) van zich spreken en maakte Hyun-Jun Suk tegen Moreirense (3-2 winst) zijn eerste goal voor FC Porto.

Keizer in tranen ziet misser van het jaar

{image[308282][left-half][]}Francesco Totti is al meer dan twintig jaar onaantastbaar bij AS Roma, maar tot verbazing van vriend en vijand liet coach Luciano Spalletti het clubicoon voor het duel met Palermo (5-0 winst) op de tribune plaatsnemen. Het was pijnlijk om te zien hoe de Keizer van Rome, onder toezien van de duidelijk meevoelende fans, plaatsnam op de tribune van Stadio Olimpico. Toch werd hij luidkeels toegezongen door de fans van de Romeinse topclub en dat deed hem veel, zo is te zien op onderstaande beelden. Alsjeblieft Spalletti, ook al kan Totti het misschien niet echt meer belopen, deze man verdient meer eer. Geef hem het respect dat hij op basis van zijn 748 wedstrijden voor Roma verdient, en niet deze tranen.

Huilen deed men overigens ook na deze gemiste kans van Edin Dzeko. Gelukkig voor de Bosniër maakte hij daarna nog wel twee fraaie doelpunten.

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen