Infantino volgt geschorste Blatter op als FIFA-baas

Ger
26 februari 2016, 18:20   Bijgewerkt: 26 februari 2016, 19:39

Gianni Infantino is de nieuwe voorzitter van de FIFA. De Zwitser versloeg in twee stemrondes de gedoodverfde favoriet sjeik Salman bin Ibrahim Al-Khalifa en de twee andere kandidaten, prins Ali bin al-Hussein en Jérôme Champagne. De vijfde kandidaat, Tokyo Sexwale, trok zich eerder al terug uit de race.

De 45-jarige Infantino, die als secretaris-generaal werkt bij de UEFA, is de opvolger van de geschorste Sepp Blatter. De winnaar had bij de verkiezing 104 stemmen nodig voor een meerderheid. Normaal stemmen er 209 landen, maar nu waren dat er 207. Koeweit en Indonesië mochten niet stemmen omdat ze geschorst zijn. Infantino werd door de Europese voetbalbond naar voren geschoven nadat UEFA-voorzitter Michel Platini werd geschorst door de FIFA. Hij kon voorafgaand aan de verkiezing ook rekenen op de steun van de Zuid- en Midden-Amerikaanse landen.

In de eerste kiesronde was Infantino al de verrassende koploper, maar kwam hij niet in de buurt van de meerderheid. Veel leden die hadden gestemd op prins Ali of Champagne, schaarden zich vervolgens achter de Zwitser. Infantino kreeg in de tweede ronde de steun van 115 leden van de FIFA. Sjeik Salman moest het doen met 88 stemmen. Prins Ali bleef steken op vier stemmen, Jérôme Champagne kreeg nul stemmen.

Infantino heeft beloofd het WK uit te breiden van 32 naar 40 deelnemers. Verder wil hij dat de nationale bonden tussen 2018 en 2022 ieder vijf miljoen dollar krijgen om het voetbal verder te ontwikkelen. Infantino zei ook een Afrikaanse secretaris-generaal naar de FIFA te brengen. Die moet in mei worden benoemd op een congres in Mexico City.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen