Ajax gebruikte truc bij verkoop jeugdspelers

9 maart 2016, 08:20

Ajax heeft zaakwaarnemer Matthew Kay gestimuleerd om vier jeugdspelers te verkopen, voordat hun contract afliep. De Amsterdammers stelden de spelersmakelaar een deel van de transfersom in het vooruitzicht, zodat de talenten niet gratis zouden vertrekken. De contracten zijn inmiddels aangepast, omdat ze in strijd waren met de reglementen van de FIFA. Dat heeft de Amsterdamse club tegenover de Volkskrant bevestigd.

De Britse zaakwaarnemer Kay is gelieerd aan investeringsmaatschappij Doyen, dat vorig jaar in opspraak raakte door omstreden deals met FC Twente, dat fors bestraft werd door schimmige afspraken met deze investeerders. De Britse belangenbehartiger had bij Ajax de opdracht om te voorkomen dat talentvolle jeugdspelers de club transfervrij de rug zouden toekeren en kon in ruil dus rekenen op een transferpercentage.

Jonge talenten worden steeds vaker op vroege leeftijd weggeplukt door Europese topclubs, die veel geld neerleggen voor jeugdspelers. Om een stokje te steken voor het gratis vertrek van deze tieners, hebben clubs clausules in contracten opgenomen. Sinds mei 2015 wordt dit verboden door de FIFA, dat hiermee wil voorkomen dat derde partijen als investeerders transferrechten in handen krijgen of invloed uitoefenen op spelershandel.

De hierboven genoemde krant heeft via de klokkenluiderswebsite Football Leaks contracten in handen gekregen, waarin de verboden bepaling is opgenomen. Onder meer bij Ajacieden Abdelhak Nouri, Mauro Savastano, Zakaria El Azzouzi en Elton Acolatse voldeden de contracten niet aan de FIFA-regels. Via het Nederlandse bedrijf Muy Manero kwamen deze talenten bij Doyen terecht.

Een woordvoerder van de voetballersvakbond FIFPro stelt dat 'een bonus' voor contractbeëindiging gangbaar was, maar onwenselijk is. "Je zet partijen hiermee eigenlijk aan contracten voortijdig te beëindigen. Dat druist in tegen het principe van stabiliteit van contracten." Met de gang van zaken kunnen spelers door clubs en zaakwaarnemers onder grote druk worden gezet om een transfer te maken. "Omdat de club anders een lucratief bedrag door de neus wordt geboord", aldus de FIFPro-zegsman.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen