ErediVisie: wat opviel in de 28ste speelronde

21 maart 2016, 13:15   Bijgewerkt: 21 april 2016, 15:08

De stofwolken van de kraker tussen PSV en Ajax zijn inmiddels weer opgetrokken, tijd om terug te blikken op misschien wel de belangrijkste speelronde van het eredivisieseizoen. FCUpdate.nl pikt de meest opvallende zaken van het Nederlandse voetbalweekend eruit. Met kippenvel in Enschede, donkere wolken in het noorden, de kampioenswedstrijd en een nieuwe topscorer.

Gouden beloning na persoonlijk drama

{image[308933][right-half][]}Wat een scenario ontvouwde zich dit weekend in Enschede. Natuurlijk stond het weekend in het teken van de kraker tussen PSV en Ajax, maar wat er in de Grolsch Veste gebeurde was nog vele malen mooier. Bij Stefan Thesker werd eind januari een tumor verwijderd en de verdediger maakte afgelopen zondag zijn langverwachte rentree in het eerste elftal van FC Twente. De Duitser betrad het veld in de 69ste minuut. Dat was al een mooi moment, aangezien hij daarmee een zeer grote overwinning op zijn ziekte had geboekt. Maar het werd nog veel mooier. Met twee doelpunten zorgde Thesker er hoogstpersoonlijk voor dat Twente een punt uit het vuur sleepte tegen AZ (2-2). De ontlading was enorm, na zijn gelijkmaker in de blessuretijd. "Ik kan het niet begrijpen. Als verdediger twee keer scoren is niet normaal. Dat heb ik nog nooit gedaan. Het is voor mezelf een mooi moment. Ik heb een moeilijke tijd achter de rug. Als dit dan gebeurt, dan ben je heel blij. Ik heb hier geen woorden voor, er zijn ook geen woorden voor", sprak Thesker na afloop. De verdediger werd zelfs verkozen tot het elftal van de week van La Gazzetta dello Sport. Het is hem gegund, klasse!

Zware tijden in het noorden

{image[308987][left-half][]}Het is momenteel geen groot plezier om supporter van FC Groningen of sc Heerenveen te zijn. Bij beide clubs uit het noorden is het de laatste tijd een drama. Heerenveen won slechts één van haar laatste zeven wedstrijden en staat na de 0-1 zeperd tegen Heracles Almelo op één puntje in de laatste vier thuisduels (dat gebeurde voor het laatst in 2012). In Groningen doen ze er nog een schepje bovenop. De 0-3 tegen Vitesse betekent alweer de zesde nederlaag op rij in de Eredivisie. Dat gebeurde één keer eerder in de Groningse historie: in 1974. Dat zorgt voor hevige teleurstelling en frustratie in de Euroborg, waar de fans afgelopen zondag een protestactie organiseerden. De fanatieke supporters, die eerder al hun onvrede uitten in een open brief, bleven het eerste kwartier demonstratief stil. Daarnaast ontrolden ze spandoeken met teksten als 'Angstig spel maakt Euroborg dood. Verliezen mag, gebrek aan inzet nooit!', 'Na 37 wedstrijden nog geen herkenbaar team en clubleiding met kop in het zand' en 'onvoorwaardelijke steun vraagt waardering en daadkracht, nu laten wij jullie eens vallen...'. Overigens zorgde het laatste spandoek voor een knokpartij op de tribune, omdat niet iedereen het eens leek te zijn met de tekst.

Er gebeurde overigens nog wel wat leuks in de Euroborg. Een jongetje mocht in de rust afwerken op het doel en vierde zijn doelpunt op geweldige wijze, als Cristiano Ronaldo:

De kampioenswedstrijd

{image[308979][right-half][]}Veel mensen zullen zich de meest bekende uitspraak van Dries Mertens in eind februari 2012 nog wel herinneren. "Dit was de kampioenswedstrijd", zei de toenmalig PSV'er na een 3-2 overwinning op Feyenoord. De Belg juichte echter te vroeg, aangezien hij met zijn ploeg uiteindelijk naast de titel greep. Dat zorgde ervoor dat veel mensen nog vaak terugkwamen op zijn uitspraak. Ruim vier jaar later heeft Mitchell Dijks min of meer hetzelfde gezegd, na de belangrijke 0-2 overwinning bij PSV. "Dit voelde wel als de kampioenswedstrijd. Als je de ontlading in de kleedkamer ook ziet... De stemming in de kleedkamer was top, het was echt feestelijk", sprak de Ajacied vol vertrouwen. Dat is overigens wel terecht, aangezien de organisatie van Ajax weer als een huis stond tegen PSV, de Amsterdammers twee punten voor staan in de titelrace en ook nog eens een makkelijker programma hebben dan PSV. Ajax heeft veruit de beste papieren om kampioen van Nederland te worden, maar er zijn natuurlijk nog wel zes speelronden te gaan...

We hebben een nieuwe topscorer

{image[308988][left-half][]}Maandenlang was Luuk de Jong de trotse topscorer van de Eredivisie, maar de spits van PSV is voorbijgestreefd op het lijstje met de meest productieve spelers. Vincent Janssen, al tijden de man in vorm in de Eredivisie, staat nu op nummer één. De spits van AZ staat dankzij een imponerende serie en zijn treffer tegen Twente (2-2) alweer op twintig treffers. In de laatste vijftien wedstrijden noteerde de van Almere City FC overgenomen goalgetter maar liefst zeventien (!) doelpunten. In 2016 staat de teller bij hem al op veertien stuks. Dat zijn er net zoveel als De Jong er in totaal maakte in de eerste seizoenshelft. Overigens komt Arek Milik er ook aan. De spits van Ajax staat na zijn goal in de kraker tegen PSV (0-2 winst) op zestien. De Pool scoorde zeven keer in zijn laatste vijf optredens en is daarom ook nog niet uitgeschakeld in de race om het topscorerschap in de Eredivisie. Naast Milik staan ook Sébastien Haller (Utrecht) en Dirk Kuyt (Feyenoord) op zestien doelpunten.

Voor meer eredivisie uitslagen kijk op VoetbalUitslagen.com.

Door: Koen Jans

[photo,96638,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen