In beeld: de interlandcarrière van Iker Casillas

28 maart 2016, 16:02

Iker Casillas speelde zondag tegen Roemenië zijn 166ste interland voor Spanje, waardoor hij nu de meest ervaren international van Europa is. De doelman ging de Let Vitalijs Astafjevs voorbij. FCUpdate.nl blikt aan de hand van foto's terug op de interlandcarrière van Casillas.

[photo,96777,left,]

Iker Casillas maakte op 3 juni 2000, toen hij 19 jaar en 14 dagen was, in een oefenduel met Zweden (1-1) als invaller zijn debuut voor de A-selectie van Spanje. Een foto daarvan hebben we helaas niet, maar wel één van de training van een dag voor de wedstrijd.

[photo,96776,left,]

Casillas was bankzitter op Euro 2000 in Nederland en België en leek twee jaar later tijdens het WK in Japan en Zuid-Korea dezelfde rol te krijgen. Maar eerste doelman Santiago Cañizares haakte af, nadat hij in aanloop naar het evenement een flesje aftershave op zijn voet had laten vallen. Met Casillas onder de lat verloor Spanje in de kwartfinale na penalty's van Zuid-Korea. Een ronde eerder, tegen Ierland, had Casillas nog naam gemaakt door twee strafschoppen te pakken, waaronder deze van Kevin Kilbane.

[photo,96772,left,]

Jarenlang wist Spanje op de grote toernooien niet echt te imponeren, maar op Euro 2008 begon het te lopen. In Zwitserland en Oostenrijk werden de Spanjaarden Europees kampioen. Casillas, die in de gehele knock-outfase geen tegengoal kreeg, was de eerste keeper die als captain een EK won. De toenmalige sluitpost van Real Madrid onderscheidde zich in de kwartfinale tegen Italië door twee penalty's te keren in de strafschoppenserie.

[photo,96778,left,]

Op 14 november 2009 keepte Casillas tegen Argentinië zijn honderdste interland. Hij was de derde Spanjaard die deze mijlpaal wist te bereiken, na Raul (102) en Andoni Zubizarreta (126). Twee maanden eerder, tegen Estland, had Casillas het nationale record van Zubizarreta aan clean sheets (56) al verbeterd.

[photo,96771,left,]

Na Euro 2008 won Spanje in 2010 ook het WK in Zuid-Afrika. In de finale werd Oranje na verlenging verslagen. Maar wat als Arjen Robben, bij een 0-0 stand, toch niet op de teen van Casillas was gestuit?

[photo,96773,left,]

Een zuivere hattrick voor Spanje: in Polen en Oekraïne werd ook Euro 2012 gewonnen. Casillas, die in november 2011 tegen Costa Rica zijn 127ste interland had gekeept en daarmee recordinternational van La Roja was geworden, bleef 509 minuten op rij zonder tegengoal en vestigde daarmee een nieuw EK-record.

[photo,96774,left,]

De finale van het WK 2010 was voor beide landen ook de openingswedstrijd van de mondiale titelstrijd van vier jaar later in Brazilië. Ditmaal trok Oranje aan het langste eind, en gelijk op fenomenale wijze. Het Spanje dat de afgelopen jaren zo ongenaakbaar was geweest, werd met 5-1 opgerold. Casillas, die hier op de achtergrond lijdzaam moet toezien hoe Robben scoort, had met een aantal fouten een groot aandeel in de uitslag. Na afloop bood hij zelfs zijn excuses aan voor zijn optreden, wat naar eigen zeggen het slechtste van zijn carrière was.

[photo,96779,left,]

Ondanks de afgang tegen Oranje kan Casillas trots zijn op zijn loopbaan. Op 10 november 2015 ontving de huidige keeper van FC Porto van de Spaanse minister Mariano Rajoy een koninklijke onderscheiding voor zijn succesvolle carrière. Dik verdiend.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen