Groningen bezorgt strijdbaar De Graafschap nare middag

Jw
10 april 2016, 16:33

De Graafschap heeft de afstand met rode lantaarndrager Cambuur Leeuwarden niet verder kunnen uitbreiden. De Achterhoekers verloren zondagmiddag met 3-1 van FC Groningen. De Graafschap kwam op voorsprong via Cas Peters, maar zag Groningen knap terugkomen via doelpunten van Rasmus Lindgren, Hedwiges Maduro en Oussama Idrissi.

De Graafschap was in de eerste helft veruit de meest gevaarlijke ploeg. Een vroege kopkans voor centrale verdediger Robin Pröpper uit een corner betekende het eerste gevaar. De tweede grote kans kwam op naam van Cas Peters. De De Graafschap-aanvaller mocht het middenveld oversteken zonder dat hij werd aangevallen. Zijn schot van buiten het zestienmetergebied verraste Sergio Padt in de korte hoek, die er niet goed uitzag bij het doelpunt.

Na de 0-1 kon Vincent Vermeij de score verdubbelen. Vermeij kreeg de bal van dichtbij voor het inglijden, maar Groningen-doelman Padt zat er ditmaal goed bij. In de dertigste minuut nam Ted van de Pavert het Groningse doel ongehinderd onder vuur uit een hoekschop, maar een alerte Padt bracht redding op zijn kopstoot.

Een goed resultaat in De Euroborg zou voor de Achterhoekers een enorme opluchting betekenen. In de strijd om degradatie stond de club voorafgaand aan de wedstrijd slechts één punt voor op directe concurrent Cambuur Leeuwarden, dat gisteren haar wedstrijd verloor tegen Ajax. Een driepunter zou de nummer zeventien van de Eredivisie wat meer afstand gunnen van de plek die directe degradatie betekent.

Tot een verassing van De Graafschap kwam het uiteindelijk niet, al mag het een klein wonder heten dat FC Groningen op gelijke hoogte kwam. Tegen de verhoudingen in kwamen de noorderlingen tot scoren uit een standaardsituatie. Een vrije trap op vierentwintig meter van het doel werd benut door Rasmus Lindgren. De verdediger plaatste de bal met binnenkant wreef in de korte hoek, buiten bereik van Hidde Jurjus, waardoor beide ploegen met 1-1 de rust in gingen.

In de tweede helft zat Groningen een stuk beter in de wedstrijd, wat de nodige kansen opleverde voor de thuisploeg. Hedwiges Maduro kopte knap raak uit een voorzet. Zijn krachtige inzet verdween via de vingertoppen van Jurjus en de onderkant van de lat in het vijandelijk doel. Oussama Idrissi besliste de wedstrijd. De invaller schoot knap raak uit een moeilijke hoek. Vanaf de rechterkant vond hij de verre hoek, achter een kansloze Jurjus.