Real dankt Bale voor ommekeer in stadsderby

23 april 2016, 19:45

Real Madrid heeft ternauwernood drie punten overgehouden aan het bezoek aan stadgenoot Rayo Vallecano. De Koninklijke kwam zaterdag tegen de degradatiekandidaat met 2-0 achter, maar toonde veerkracht en verliet Vallecas toch nog met de volle uit. Het werd 2-3. Gareth Bale was met twee goals de hoofdrolspeler in de ommekeer.

Real moest het in de stadsderby stellen zonder Cristiano Ronaldo. Coach Zinedine Zidane had de Portugese aanvaller uit voorzorg buiten de selectie gelaten, omdat hij eerder deze week in de ontmoeting met Villarreal met een bovenbeenblessure van het veld moest. Zonder Ronaldo keek Real al binnen een kwartier tegen een 2-0 achterstand aan.

Adri Embarba bracht Rayo Vallecano in de zevende minuut aan de leiding. Hij tikte van dichtbij raak uit een voorzet van Bebé. Marcelo stond nog wel op de doellijn, maar kon de bal niet meer wegwerken. Zeven minuten later verdubbelde Nicolas Fedor de marge voor Vallecano, door te scoren na een hoekschop.

Vlak voor rust kreeg Real een volgende tegenvaller te verwerken met het geblesseerd uitvallen van Karim Benzema. Gareth Bale had vlak daarvoor al wel de spanning teruggebracht. De Welshman kopte in de 35ste minuut met het hoofd raak uit een voorzet van Toni Kroos. Zes minuten na de doelwissel zorgde Lucas Vázquez, eveneens met het hoofd, op aangeven van Danilo voor de gelijkmaker.

Kort na de 2-2 was Real dicht bij de 2-3. Isco mocht op de rand van het strafschopgebied aanleggen voor een vrije trap, maar schoot net over. Negen minuten voor tijd kwam het winnende doelpunt er alsnog voor Real. Embarba, eerder nog de maker van de 1-0, klungelde in de Vallecano-defensie. Hierdoor kon Bale de bal oppikken, waarna hij richting het vijandelijke doel stormde en keeper Juan Carlos in de verre hoek passeerde.

Real komt door de winst op 81 punten. Dat zijn er twee meer dan FC Barcelona en Atlético Madrid, maar de titelconcurrenten spelen later op de dag nog. Atlético begint om 18.15 uur aan de thuiswedstrijd tegen Malaga, Barça speelt vanaf 20.30 uur in het eigen Camp Nou tegen Sporting Gijón.