Finale Europa League: historie en enorme belangen

19 mei 2016, 17:15

Vanavond (woensdag) is het St. Jakob Park in Basel het decor van de finale van de Europa League. De clash tussen Liverpool en Sevilla is er één met grote contrasten. Waar men in Liverpool al ruim een decennium wacht op een hoofdprijs, beginnen de Andalusiërs juist gewend te raken aan het pakken van prijzen. FCUpdate.nl blikt vooruit op de eindstrijd in Zwitserland.

Sevilla presteert het onmogelijke

Wie naar de Europa League-prestaties van Sevilla in de afgelopen jaren kijkt, kan niet anders dan concluderen dat de Andalusische ploeg niets minder dan een absolute 'cupfighter' is. Het is echt ongekend. Wint de formatie van succescoach Unai Emery vanavond het tweede toernooi van Europa, dan is het de vijfde (!) keer in elf jaar tijd dat deze club dat voor elkaar heeft gekregen. Bovendien kan Sevilla een loepzuivere hattrick aan Europa League-overwinningen realiseren. Vorig jaar werd Dnipro Dnipropetrovsk met 3-2 verslagen in de finale, in het jaar ervoor moest Benfica na penalty's buigen voor de Spaanse subtopper.

Na 2006, 2007, 2014 en 2015 kan Sevilla dus wéér triomferen. Wat is het geheim van de club uit Andalusië? "Sevilla hecht veel waarde aan dit toernooi", verklaart coach Emery. "Je moet je steeds klaarstomen en pieken op de juiste momenten in deze lange competitie. We zijn gefocust en hongerig. De spelers vinden deze momenten, het spelen van finales en het winnen van titels, heel speciaal. Ze kunnen naam maken in Spanje en Europa en dat werkt inspirerend. Het is het emotionele aspect. Het wordt weer een mooie uitdaging", besluit Emery.

Liverpool hunkert naar prijs

Waar Sevilla zich de afgelopen jaren manifesteert in het internationale topvoetbal, geldt Liverpool juist als een club die in het verleden zeer succesvol was. De Europa Cup 1/Champions League werd vijf keer (1977, 1978, 1981, 1984 en 2005) in de wacht gesleept door The Reds, de UEFA Cup werd tot drie keer toe (1973, 1976 en 2001) gewonnen en de Europese Supercup werd ook driemaal (1977, 2001 en 2005) aan de prijzenkast toegevoegd. Laatstgenoemde prijs wist Sevilla overigens 'slechts' één keer te winnen, in 2006.

Het zorgt voor een flinke portie druk, maar daar wil Klopp weinig van weten. "Hoe langer je niets wint, hoe harder je je best doet en hoe meer kans je maakt om te winnen. Daar geloof ik in. Ik voel geen druk, ik zie alleen maar kansen. Mijn spelers hebben dit seizoen uitstekend gepresteerd. Toen ik hier aan de slag ging, waren er mensen die twijfelden aan de selectie. Maar nu staan we in de finale en kunnen we historie schrijven", stelt Klopp.

[photo,97503,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen