'Data-elftal van het jaar' boordevol ex-Eredivisionisten

20 mei 2016, 14:45

Wedstrijden op hoog niveau worden tegenwoordig niet alleen bekeken door duizenden tot miljoenen voetbalfans, maar ook door mensen die allerlei statistieken van elke speler bijhouden. Die data zijn onder meer toegankelijk via WhoScored, een website die een formule heeft ontwikkeld om spelers op basis van de verzamelde statistieken te beoordelen. Het elftal van het jaar dat daaruit voortkomt, zit boordevol ex-spelers uit de Eredivisie.

Keylor Navas (7.12) staat op doel, met voor zich Serge Aurier (7.75), Thiago Silva (7.65) en twee spelers die in het verleden onder contract stonden bij een Eredivisionist: Virgil van Dijk (FC Groningen) en Filipe Luís (Ajax). Van Dijk (7.56), inmiddels spelend voor Southampton en Nederlands international, won dit seizoen maar liefst 163 kopduels en werkte bijna acht ballen weg per wedstrijd. Luís (7.60) staat met Atlético Madrid in de finale van de Champions League en eindigde op de derde plek in de Primera División. Hij stond op jonge leeftijd onder contract bij Ajax, maar debuteerde niet.

Rechts op het viermansmiddenveld speelt Lionel Messi (8.46), aan de linkerkant Neymar (8.44), de twee spelers met de hoogste beoordeling van Europa. Paul Pogba (7.81) wordt centraal op het middenveld geflankeerd door Mousa Dembélé, die in Nederland voor Willem II en AZ speelde en via Fulham bij Tottenham Hotspur belandde. Dembélé blonk niet alleen defensief uit volgens de statistieken, maar had ook het hoogste percentage geslaagde dribbels van alle spelers in de grootste vijf competities van Europa (92 procent).

Voorin spelen nog twee spelers met een verleden in de Eredivisie in het elftal van het jaar: Zlatan Ibrahimovic (8.30) en Luis Suárez (8.01). Ibrahimovic speelde voor Ajax alvorens hij zijn triomftocht door Europa startte, met landstitels in Frankrijk, Spanje en Italië. Dit seizoen scoorde hij 38 keer in Ligue 1. Suárez wist dat aantal in Spanje zelfs te overtreffen, met veertig treffers, waarvan eentje uit een strafschop van Lionel Messi. De oud-speler van FC Groningen en Ajax was daarnaast goed voor zestien assists.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen