Wimbledon schrijft historie met promotie naar League One

30 mei 2016 – AFC Wimbledon is erin geslaagd de derde divisie van Engeland te bereiken. Op Wembley gaf onder andere Adebayo Akinfenwa de doorslag tegen Plymouth, waardoor de club voor het eerst in de clubgeschiedenis is gepromoveerd naar de League One.

Wimbledon schrijft historie met promotie naar League One

Akinfenwa is een ware cultverschijning op de Engelse velden. De 34-jarige spits heeft met zijn postuur meer weg van een rugbyspeler dan een aanvaller in het professionele voetbal. Met dat oersterke lichaam, dat zo'n 102 kilogram weegt, vormt 'The Beast' echter regelmatig een gevaarlijk wapen voor AFC Wimbledon.

De cultheld zette zijn status nog wat extra kracht bij door diep in blessuretijd vanaf elf meter de 2-0 te maken. Daar ging een vrij opmerkelijke ruzie aan vooraf. De imposante routinier eiste de bal op van zijn teamgenoot, die aanvankelijk van plan was de strafschop te nemen. Dat feestje ging niet door, omdat Akinfenwa duidelijk maakte dat hij de bal moest hebben. De invaller kreeg zijn gelijk en faalde vervolgens niet. Daarvoor was Wimbledon al op voorsprong gekomen via Lyle Taylor, die uit een hoekschop de score opende. Bij AFC Wimbledon stond de Nederlander Kelle Roos, die wordt gehuurd van Derby County, op doel.

Bijzondere geschiedenis

AFC Wimbledon werd exact veertien jaar geleden, op 30 mei 2002, opgericht door supporters van het oude Wimbledon FC. Reden was de verhuizing van de club naar Milton Keynes, ruim honderd kilometer buiten Londen. Door de promotie komt Wimbledon komend seizoen weer MK Dons tegen, de oude club die nog altijd uitkomt in de League One.

Wimbledon speelde op 10 juli 2002 zijn allereerste wedstrijd, waarbij al ruim 4600 fans aanwezig waren. Het kostte de opmerkelijke nieuwkomer vervolgens negen jaar om tot het profniveau te komen. In 2011 promoveerden The Dons naar de Football League Two, waarin het uiteindelijk vijf jaar zou blijven hangen. Met ontmoetingen tegen MK Dons en Liverpool in de FA Cup waren er nog wel fraaie ontmoetingen te zien, maar de echte droom bleef natuurlijk om een stap hogerop te doen. Vandaag werd die primeur voltooid.

Komend seizoen zal de populaire krachtpatser Akinfenwa waarschijnlijk niet meer te zien zijn in het shirt van Wimbledon. De spits heeft een aflopend contract en volgens Engelse media zal die niet worden verlengd.

Eredivisie

gerelateerd