Bosz weet dat het alleen nog maar beter kan bij Ajax

5 augustus 2016 – Na de levensbelangrijke 1-2 overwinning op PAOK Saloniki en de plaatsing voor de play-offs van de Champions League, kan Ajax zich volledig storten op de start van het nieuwe eredivisieseizoen. De Ajacieden openen de competitie met een uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam, dat sinds dit seizoen terug is op het hoogste niveau. Coach Peter Bosz weet dat het voetballend alleen nog maar beter kan.

Bosz weet dat het alleen nog maar beter kan bij Ajax

Het resultaat in Thessaloniki was prima, maar het spel was allesbehalve om over naar huis te schrijven. "Tijdens de terugvlucht heb ik de wedstrijd teruggekeken. Er zijn me veel dingen opgevallen", zegt Bosz op de website van Ajax. "We moeten uiteraard beter gaan spelen. Het is in ieder geval zo dat we voetballend alleen nog maar de weg omhoog kunnen inslaan", weet de keuzeheer.

Ajax trad tegen PAOK aan met een soort 3-5-2 systeem. Bosz vindt niet dat het povere optreden door deze formatie kwam. "Hoe je ook speelt, met drie of vier verdedigers, het tempo moet hoger zijn. Je moet elkaar nauwkeuriger inspelen en kan niet zomaar onnodig balverlies lijden. Al die zaken hebben voor mij niets met tactiek te maken", aldus Bosz, die nog niets over de strategie tegen Sparta kwijt wilde. "Ik kijk altijd voor 95 procent naar mijn eigen spelers, naar Ajax, en in heel kleine details naar de tegenstander. Bijvoorbeeld waar en hoe we druk gaan zetten."

Amin Younes is wegens liesklachten nog een twijfelgeval, maar de rest is fit. "De jongens moeten volle bak. Dat moesten ze afgelopen woensdagavond en aanstaande zondag weer. Na vier weken voorbereiding is de conditie nog niet maximaal, maar iedereen is wel in staat om twee wedstrijden te spelen", stelt Bosz, die door een nieuwe regel twaalf reserves mag meenemen. "Een groot voordeel is dat je jonge jongens die het verdienen er wat vaker in de wedstrijdselectie kan opnemen. Dat was in het verleden wat moeilijker. Dan ging je als trainer vaker 'op zeker' met spelers waarvan je weet wat ze kunnen brengen. Maar ik ga geen jongens op de bank zetten als ik zeker weet dat ik ze niet ga inzetten."

Bosz vindt het mooi dat Sparta haar comeback maakt in de Eredivisie. "Sparta is echt een traditionele club in Nederland, die altijd goede spelers heeft voortgebracht. Het Kasteel heeft ook altijd wel iets. Ik vind het leuk dat ze terug zijn", aldus de trainer, die zelf natuurlijk hoopt op een geslaagd eredivisiedebuut bij zijn nieuwe club. "Zo'n eerste wedstrijd is belangrijk, natuurlijk ook voor het gevoel. Dat spreekt voor zich. Maar uiteindelijk telt het seizoen 34 wedstrijden en is iedere pot belangrijk. We gaan er alles aan doen om zondag te winnen."

gerelateerd