Cambuur verliest, De Graafschap en NAC koplopers

5 augustus 2016, 21:56   Bijgewerkt: 5 augustus 2016, 22:15

SC Cambuur is met een nederlaag teruggekeerd in de Jupiler League. De Friese club ging vrijdag in de eerste speelronde met 2-1 onderuit in de topper bij VVV-Venlo. Mededegradant De Graafschap won wel: op de eigen Vijverberg werd FC Eindhoven met 4-1 verslagen. NAC Breda won met dezelfde cijfers van debutant Jong FC Utrecht en deelt samen met De Graafschap de koppositie.

SC Cambuur kwam in de 26ste minuut nog wel op voorsprong in De Koel. Sander van de Streek opende uit een ingestudeerde corner de score. Ninos Gouriye nam de hoekschop kort en laag. Van de Streek was het meest alert en ramde de bal hard in het doel. Lang konden de Friezen niet genieten van de voorsprong: Vincent van Crooij bracht VVV vier minuten later langszij. Ralf Seuntjes legde in de 82ste minuut de eindscore vast op 2-1. De aanvaller trof doel in de rebound, na een vrije trap van Clint Leemans tegen de paal.

De Graafschap legde de basis voor de overwinning op FC Eindhoven in de eerste tien minuten. In die fase scoorden de Achterhoekers twee keer, door toedoen van Bryan Smeets en Sven Nieuwpoort. Mart Lieder bracht Eindhoven in de elfde minuut terug in de wedstrijd met de 2-1, maar na rust nam De Graafschap alsnog afstand van de Brabantse bezoekers. Dean Koolhof en Piotr Parzyszek voerden de score op tot 4-1.

NAC Breda zegevierde in het eigen Rat Verlegh Stadion met dezelfde cijfers over het debuterende Jong FC Utrecht. Jeff Stans en Cyriel Dessers waren ervoor verantwoordelijk dat NAC binnen 51 minuten terecht met 2-0 voor stond. Rodney Antwi tekende in de 59ste minuut namens Jong FC Utrecht voor de aansluitingstreffer, maar verder kwamen de bezoekers niet. Debutant Bodi Brusselers (17), de kleinzoon van voormalig PSV-speler Toon Brusselers en zoon van oud-NAC'er Geert Brusselers, bracht in de 71ste minuut de marge weer op twee voor NAC. Voormalig FC Utrecht-speler Gianluca Nijholt zorgde elf minuten later voor de 4-1 eindstand.

Fortuna Sittard won op eigen veld met 2-1 van Achilles '29, ondanks een 0-1 achterstand bij rust. Abdelaziz Khalouta bezorgde de Limburgers in de 86ste minuut met een rake strafschop de winst. Fortuna was een kwartier eerder nog met tien man komen te staan na een rode kaart van Jordy Briels, vlak daarvoor nog de maker van de 1-1. De laatste drie duels op de eerste Jupiler League-avond van het seizoen 2016/2017 kenden geen winnaar. Bij Helmond Sport - MVV (2-2), FC Dordrecht - FC Oss (1-1) en FC Volendam - Almere City FC (1-1) werd het gelijk.