Nader belicht: de nieuwe club van Rafael van der Vaart

10 augustus 2016, 20:46

Na actief te zijn geweest voor achtereenvolgens Ajax, Hamburger SV, Real Madrid, Tottenham Hotspur, opnieuw Hamburger SV en Real Betis Sevilla speelt Rafael van der Vaart de komende twee jaar in Denemarken. De Nederlandse middenvelder verbond zich woensdag aan FC Midtjylland. Tijd voor een nadere kennismaking met deze nog jonge wolven.

[photo,99822,left,]

FC Midtjylland, Deens voor Midden-Jutland en als verwijzing naar de regio waar de club vandaan komt, werd slechts één jaar voor de laatste eeuwwisseling opgericht. In 1999 zagen de Ulvene, Deens voor wolven, het levenslicht na een fusie tussen Ikast FS en Herning Fremad. Sinds 2004 speelt FC Midtjylland haar thuiswedstrijden in de MCH Arena, dat een capaciteit van een kleine 12.000 toeschouwers heeft. Voor het complex word je begroet door een betonnen wolf, een dier dat ook het embleem van de ploeg kenmerkt. Waarom? Vandaag de dag leven er weliswaar geen wolven meer in het wild in Denemarken, maar volgens de overlevering was dat een jaar of tweehonderd geleden wel het geval op de plek waar nu Herning en Ikast liggen. Dat zijn de thuissteden van de twee clubs die zich samenvoegden tot FC Midtjylland.

[photo,99823,left,]

Naast de voetballerij duikt de naam van FC Midtjylland ook in andere sporten op, zoals in het handbal. In 2009 was het ook actief in de autosportwereld. De club had een wagen in de Superleague Formula, een inmiddels ter ziele gegane raceklasse waarin verschillende voetbalteams (waaronder PSV) op het asfalt de strijd met elkaar aangingen. Kasper Andersen, van wie we daarna nog maar weinig hebben vernomen in de racerij, bestuurde de bolide van FC Midtjylland en noteerde in de seizoensafsluiter op het Spaanse Jarama met een derde plek zijn beste resultaat. De deelname van FC Midtjylland aan de Superleague Formula bleef beperkt tot één jaar. In 2011 hield de in 2008 gestarte racecompetitie helemaal op te bestaan.

[photo,99826,left,]

Rafael van der Vaart is niet de eerste Nederlandse speler in de clubgeschiedenis van FC Midtjylland, Tim Janssen ging de oud-Ajacied voor. De aanvaller werd in 2007 met Jong Oranje in eigen land Europees kampioen en leek een mooie toekomst tegemoet te gaan, maar wist de belofte niet in te lossen. Via NEC en het eveneens Deense Esbjerg fB belandde Janssen in de zomer van 2011 bij FC Midtjylland. In 51 competitieduels voor de club scoorde hij tien keer. De Brabander raakte in het seizoen 2014/2015 op een zijspoor in de MCH Arena en vertrok in maart 2015 naar De Graafschap.

[photo,99827,left,]

Door zijn vertrek naar De Vijverberg maakte Janssen het hoogtepunt in de historie van FC Midtjylland niet mee. Na in 2007 en 2008 runner-up te zijn geweest, kroonde de club zich in 2015 voor het eerst tot landskampioen. Enkele maanden voor het seizoen was FC Midtjylland overgenomen door de Brit Matthew Benham, die in het verleden veel geld heeft verdiend door louter aan de hand van statistieken te gokken op sportwedstrijden. Die lijn zette hij door bij FC Midtjylland. Aankopen, onder wie Tim Sparv (ex-FC Groningen), werden bijvoorbeeld alleen nog maar gedaan op basis van statistieken in plaats van beelden. Het is volgens de clubleiding de enige manier om met minder middelen met de grote teams te kunnen wedijveren. Wellicht een gedurfde aanpak, maar in de vorm van de landstitel volgde de beloning al binnen een jaar.

[photo,99825,left,]

Dankzij de landstitel speelde FC Midtjylland in het seizoen 2015/2016 in het voortraject van de Champions League. Na in de tweede kwalificatieronde te hebben gewonnen van Lincoln Red Imps uit Gibraltar werd een schifting later op basis van minder gemaakte uitgoals verloren van APOEL Nicosia. Ten koste van het Southampton van manager Ronald Koeman werd wel knap de groepsfase van de Europa League bereikt. In een poule met Napoli, Legia Warschau en Club Brugge eindigde FC Midtjylland achter de Italianen keurig als tweede en mocht het dus mee naar de laatste 32. In die toernooifase was Manchester United, toen nog onder leiding van Louis van Gaal, de tegenstander. In de eigen MCH Arena werd met 2-1 gewonnen en in de return in Engeland namen de Denen een 1-0 voorsprong. Manchester United wist in het laatste uur echter vijf keer te scoren en daarmee een stunt van FC Midtjylland te voorkomen. De return op Old Trafford was de doorbraak van Marcus Rashford, die met de 2-1 en 3-1 goud waard was voor Manchester United.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen