Het tijdperk van Poldi en Schweini bij Die Mannschaft

16 augustus 2016, 13:35

Tijden veranderen. Generaties nemen afscheid en maken plaats voor een volgende lichting. Ook bij de nationale ploeg van Duitsland. Met Bastian Schweinsteiger en Lukas Podolski, die allebei op 6 juni 2004 debuteerden, hebben na Philipp Lahm weer twee vaste en gewaardeerde gezichten afscheid genomen bij Die Mannschaft. FCUpdate.nl werpt een blik op de interlandcarrières van Schweini en Poldi.

Schweinsteiger: 120 interlands, 24 goals

Op het EK 2004 in Portugal speelde Schweinsteiger drie duels, waarvan één als basisspeler. Hij droeg wat bij met een assist, maar de groepsfase werd niet overleefd. De middenvelder maakte twee jaar later zijn eerste twee goals op een eindtoernooi, dat toen plaatsvond in eigen land. Mede dankzij zijn fraaie dubbelklapper won Duitsland de troostfinale van Portugal. De middenvelder maakte bijna een hattrick, maar zag een schot getoucheerd worden door Petit, die daardoor het (eigen) doelpunt op zijn naam kreeg. Op 22-jarige leeftijd had Schweinsteiger al 41 interlands achter zijn naam staan, wat destijds een record betekende. Dit record werd later verbroken door, jawel, Podolski (44).

Met de jaren steeg Schweinsteiger in aanzien en op het WK 2010 kreeg hij zelfs de taak om de leidersrol van de geblesseerde Michael Ballack bij het relatief jonge Duitsland over te nemen. Deze taak voerde hij met verve uit, maar de titel leverde het wederom niet op. In de halve finale was Spanje weer met 0-1 te sterk. Ook op het EK 2012 ging het voor Schweinsteiger en co mis in de halve eindstrijd; toen was Italië met 1-2 de betere.

[photo,99975,left,]

 

 

Podolski: 129 interlands, 48 goals

Het WK 2006 zag er stukken mooier uit voor Podolski. De aanvaller, die in die tijd een transfer naar Bayern München afdwong, werd mede dankzij drie doelpunten boven spelers als Cristiano Ronaldo en Lionel Messi verkozen tot beste jonge speler van het toernooi in eigen land. Nadat Podolski in de kwalificaties voor het EK 2008 het als vierde Duitser ooit voor elkaar kreeg om vier keer te scoren in één duel (13-0 tegen San Marino), bleef hij de smaak te pakken houden. Hij maakte acht kwalificatiegoals en begon het EK met een dubbelklapper tegen uitgerekend zijn geboorteland Polen en scoorde ook tegen Kroatië voor de uiteindelijke finalist. Overigens stond Poldi niet in de spits, hij speelde meer vanaf links.

Op het WK 2014 wist Die Mannschaft wel de finale te halen én te winnen. Na verlenging werd Argentinië dankzij een goal van Götze verslagen. Verder dan 54 speelminuten, tegen de VS en Portugal in de poulefase, kwam Podolski echter niet. Toch was de wereldtitel voor hem een mooie beloning voor jarenlang werken. Op het EK 2016 in Frankrijk was Podolski mee voor de ervaring en maakte hij slechts achttien minuten (Slowakije, 3-0) mee binnen de lijnen. Op 15 augustus, een ruime maand na het EK, kondigde Poldi zijn afscheid bij de Duitse ploeg aan. Het vond het, na 129 interlands en 48 goals, mooi geweest en wilde meer tijd aan zijn familie besteden. De Duitsers zullen hem, net als Schweinsteiger, gaan missen.

Door: Koen Jans

[photo,99977,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen