Een kennismaking met de Europese tegenstander van AZ

18 augustus 2016, 16:08   Bijgewerkt: 18 augustus 2016, 20:47

AZ staat in de laatste voorronde van de Europa League tegenover FK Vojvodina. De club uit Servië is voor de meesten een relatief onbekende club. In eigen land behoort het echter tot een van de populairste clubs. Tijd voor een kennismaking.

Voormalig Joegoslavië

Vojvodina (1914) was in het begin een succesvolle club in voormalig Joegoslavië. Zo wonnen ze meerdere malen het kampioenschap en legden ze in 1976 beslag op de UEFA Intertoto Cup. Tussen 1993 en 1997 lukte het Vojvodina om vijf keer derde te worden in de nationale competitie. Vervolgens is Vojvodina terechtgekomen in de Servische competitie, waar het in het seizoen 2008/2009 als tweede eindigde. Ook in de strijd voor de nationale beker bereikte Vojvodina veelvuldig de finale. Maar drie seizoenen geleden wonnen ze voor de eerste keer de Servische beker. Na Rode Ster Belgrado en Partizan Belgrado is Vojvodina de grootste club van Servië.

Stadion

De opponent van AZ speelt zijn thuiswedstrijden in het Karadorde Stadion in Novi Sad, dat is gebouwd in 1924. In 2012 kondigde het bestuur een grote renovatie van het onderkomen aan. Het stadion is vernoemd naar Karadorde, de leider van de eerste Servische opstand tegen de Ottomaanse bezetting. Dat is in 2007 gebeurd op verzoek van de supporters. In totaal is er plaats voor vijftienduizend supporters en behoort tot een van de grootste stadions in Servië.

Serginho Greene

Vojvodina heeft geen rijk verleden als het gaat om Nederlandse spelers. Serginho Greene begon zijn loopbaan bij HFC Haarlem en kwam via RKC Waalwijk, Feyenoord, Vitesse en het Bulgaarse Levski Sofia bij Vojvodina terecht. Hij werd daarmee de eerste Nederlander ooit die in de Servische competitie speelde. Greene kwam niet verder dan zeven wedstrijden, waarna hij vertrok naar AEK Larnaca. Na gespeeld te hebben voor Othellos Athienou, Delhi Dynamos en FC Dordrecht is hij deze zomer aan de slag gegaan bij RKC Waalwijk.

Oud-Ajacied in gelederen

Het was voor Vojvodina niet eenvoudig om de laatste voorronde van de Europa League te bereiken. Omdat ze afgelopen seizoen vierde in de competitie werden, moest het in de eerste voorronde al instromen. Als eerste werd Bokelj (5-0 en 1-1) uitgeschakeld, waarna Vojvodina ook won van Connah's Quay (1-0 en 2-1). Dinamo Minsk was de laatste horde naar AZ. Het thuisduels eindigde in 1-1. In de return won Vojvodina met 0-2 van de tegenstander uit Wit-Rusland.

De wedstrijd begint vanavond om 20.00 uur en is te volgen via de liveticker op FCUpdate.nl 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen