Rijkaard kampioen van Europa met Barcelona

Ger
17 mei 2006, 22:42

In een opmerkelijke finale heeft Barcelona voor de tweede keer in de historie de Europa Cup I gewonnen. De Spanjaarden zagen een geldig doelpunt afgekeurd worden en incasseerden vervolgens een tegengoal, maar in de tweede helft zette Barça de zaken alsnog recht. Invaller Henrik Larsson was de aangever bij de goals van Samuel Eto'o en Juliano Belletti: 2-1. 

De overwinning van Barcelona betekent dat de Catalanen de tweede Europa Cup I in de prijzenkast mogen zetten. De ploeg speelde eerder vier finales van het belangrijkste Europese toernooi, maar won daarin slechts eenmaal. Onder leiding van Johan Cruijff werd in 1992 ten koste van Sampdoria de prestigieuze bokaal gewonnen. Ronald Koeman scoorde destijds via een magistrale vrije trap de enige treffer van de avond en kroonde zich tot de held van Catalonië.

Frank Rijkaard

Frank Rijkaard

De Champions League-finale markeerde verder het definitieve afscheid van Dennis Bergkamp, die in Parijs geen speelminuten werd gegund. De 37-jarige schaduwspits debuteerde in het seizoen 1986-1987 onder Johan Cruijff als linksbuiten bij Ajax. Louis van Gaal plaatste Bergkamp later achter de diepste spits en hij ontpopte zich tot een sensatie. De 'nummer 10' scoorde de ene na de andere fraaie treffer en werd driemaal achtereen topscorer van Nederland. Via Internazionale, waar Bergkamp een moeizame periode doormaakte, kwam hij terecht op Highbury. Met de Nederlander als grote ster pakte Arsenal in 1998 de 'dubbel'.

Sinds Bergkamp bij Arsenal speelt, klinkt de bijnaam die de club decennia achtervolgde - 'Boring Arsenal' - niet meer. De ploeg speelt in eigen land aanvallend en attractief combinatievoetbal. Met subtiele voetbewegingen, demarrages, dribbels en een fantastische traptechniek is Bergkamp nog steeds vaak de dirigent van het sterrenensemble uit Londen. Zijn sierlijke spel bezorgde hem onder meer de veelzeggende bijnaam 'God'.

Na een kwartier leek Barcelona de openingsgoal te scoren. Vlak voor het strafschopgebied torpedeerde Lehmann de doorgestoomde Samuel Eto'o, waarna Giuly de bal ongehinderd in het lege doel kon schuiven. Tot verbijstering van de Barça-aanhang keurde scheidsrechter Terje Hauge de treffer af. Waar doorspelen de enige juiste optie was geweest, besloot de Noorse arbiter om Barcelona een vrije trap te geven en Lehmann met rood van het veld te sturen.

Na 38 minuten kreeg de finale in Parijs een nieuw bizar hoofdstuk. Uit het niets zette Arsenal de eerste treffer op het bord en weer ging er een scheidsrechterlijke dwaling aan vooraf. Na een opzichtige duikeling van Eboue kende Hauge een vrije trap toe aan de Engelse ploeg. Henry ontfermde zich over het presentje en uit zijn voorzet kopte verdediger Sol Campbell vrijstaand binnen. Barcelona kon niets anders dan zich herpakken en bijna kwam de Spaanse ploeg in de blessuretijd van de eerste helft nog langszij. Na een slimme pass van Ronaldinho zag Eto'o zijn schot via de hand van Almunia op de paal terecht komen.

In de rust besloot Frank Rijkaard om Iniesta in te brengen voor Edmilson. Door de wissel kwam Barcelona meer in balans, maar echt gevaarlijk werden de Catalanen niet in het eerste gedeelte van de tweede helft. Met Henrik Larsson voor Van Bommel bracht Rijkaard op het uur een extra aanvaller. Barcelona drukte Arsenal daarna ver terug op de eigen helft, maar de tien Gunners dwongen wel de beste kansen af. Henry (twee keer) en Fredrik Ljungberg verzuimden om de marge te verdubbelen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen