Porto wint ruim bij Roma-negental, ook Monaco door

23 augustus 2016, 22:50   Bijgewerkt: 23 augustus 2016, 23:02

FC Porto en AS Monaco zijn er komende donderdag bij als er geloot wordt voor de groepsfase van de Champions League. De Portugezen wonnen dinsdag in Italië de return tegen AS Roma, dat twee rode kaarten incasseerde, in de laatste voorronde met 0-3. Monaco was ook in het eigen Stade Louis II te sterk voor Villarreal (1-0).

Omdat de eerste ontmoeting tussen FC Porto en AS Roma vorige week in Portugal in 1-1 eindigde, moesten de Portugezen scoren in de return in het Stadio Olimpico. Dat lukte al snel. Centrumverdediger Felipe kopte FC Porto in de negende minuut uit een vrije trap van Otavinho op 0-1. Gesteund door het hartstochtelijk meelevende publiek ging AS Roma op jacht naar de gelijkmaker, maar de Romeinen verloren het hoofd.

Zes minuten voor de rust werd Daniele De Rossi, die de aanvoerdersband weer had overgenomen van Kevin Strootman, met een directe rode kaart van het veld gestuurd. De middenvelder ging hard door op het been van Maxi Pereira en rood was de enige juiste straf. Vijf minuten na de pauze werd ook AS Roma-invaller Emerson met een directe rode kaart naar de kleedkamer gestuurd. De Braziliaan beging een onbesuisde overtreding en ook voor hem was rood de terechte straf.

Toch bleef AS Roma het met twee man minder proberen, maar de gelijkmaker bleef uit. In de laatste zeventien minuten liep FC Porto zelfs nog uit naar een 0-3 overwinning. Miguel Layún counterde in de 73ste minuut naar de 0-2, voormalig FC Twente-speler Jesus Corona tekende twee minuten daarna voor het derde en laatste doelpunt van de partij.

AS Monaco verdedigde in het eigen Stade Louis II een 2-1 voorsprong in de return tegen Villarreal en gaf deze goede uitgangspositie niet meer uit handen. De ploeg van coach Leonardo Jardim won met 1-0, door een rake penalty van Fabinho in de extra tijd.

Basisspeler Virgil Misidjan en bankzitter Jody Lukoki bereikten met Ludogorets ook de groepsfase van de Champions League. De Bulgaren, die vorige week de thuiswedstrijd met 2-0 wonnen, kwamen in Tsjechië twee keer op achterstand tegen Viktoria Plzen, maar stelden hun ticket voor de poulefase veilig met een 2-2 gelijkspel. Misidjan was in de zestiende minuut verantwoordelijk voor de 1-1, zijn ploeggenoot Claudiu Keseru zorgde diep in de extra tijd voor de 2-2.

Het Ierse Dundalk vervolgt haar Europese avontuur in de Europa League. De Ieren wisten in Polen de 0-2 thuisnederlaag van vorige week tegen Legia Warschau niet meer goed te maken. Wel kwam Dundalk in de negentiende minuut op 0-1 door een fenomenale volley van Robbie Benson. Michal Kucharczyk maakte in de extra tijd gelijk voor Legia Warschau en leidde de Polen daarmee naar het hoofdtoernooi. Legia Warschau was in de 67ste minuut wel met tien man komen te staan, nadat verdediger Adam Hlousek zijn tweede gele kaart had gekregen.

Celtic, met Dorus de Vries op de bank in de return, reisde met een 5-2 voorsprong af naar Israël voor het tweede duel met Hapoel Be'er Sheva. Ondanks de ruime marge werd het toch nog spannend. Voormalig De Graafschap- en Willem II-speler Ben Sahar bracht Hapoel Be'er Sheva, dat zes minuten eerder via Mahran Radi een strafschop had gemist, in de 21ste minuut aan de leiding. Drie minuten na de pauze werd het 2-0, door gestuntel achterin bij Celtic. Doelman Craig Gordon en verdediger Saidy Janko kwamen met elkaar in botsing, waarvan Ovidiu Hoban profiteerde. Verder dan 2-0 liet Celtic het niet komen.