Kuipers schrijft historie: "Spelers accepteren het meteen"

2 september 2016, 12:39

Er werd donderdagavond geschiedenis geschreven door de FIFA, dat voor het eerst tijdens een internationale wedstrijd experimenteerde met de videoscheidsrechter. Björn Kuipers was als arbiter van de oefeninterland tussen Italië en Frankrijk (1-3) in Bari betrokken bij het eerste gebruik van het arbitrale hulpmiddel.

De videoscheidsrechter, geïnspireerd door het welbekende Hawk-Eye systeem uit bijvoorbeeld het tennis, werd op twee momenten gebruik tijdens Italië-Frankrijk. Eerst werd een overtreding van Djibril Sidibé bekeken door de video-assistent, die vervolgens een gele in plaats van een rode kaart adviseerde aan Kuipers. Later werd een vermeende handsbal van de Fransman Layvin Kurzawa in de zestien meter nader bekeken, alvorens er geen strafschop volgde.

De beslissingen van Kuipers, die dus mede door de videoscheidsrechter tot stand kwamen, werden direct geaccepteerd door de spelers. "Bij het eerste moment schreeuwden de Italianen om een rode kaart, maar de video-assistent adviseerde mij via de radio dat een gele kaart volstond. De spelers accepteerden dat meteen", zegt de scheidsrechter uit Oldenzaal. "Dat was ook het geval bij het penaltymoment. Dit vertrouwen van de spelers gaf me veel zelfvertrouwen."

Kuipers had respectievelijk tien en zeven seconden nodig voor het nemen van de beslissingen op basis van de hulp van de videoscheidsrechter. FIFA-voorzitter Gianni Infantino liet al weten dat hij zeer onder de indruk is van het experiment. Hij hoopt dat de videoscheidsrechter op het WK 2018 in Rusland aanwezig kan zijn.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen