Nijhuis krijgt bijval van (oud-)collega's: "Gewoon aanpakken"

20 september 2016, 08:19

Scheidsrechter Bas Nijhuis deelde afgelopen weekend al voor rust twee rode kaarten uit aan Roda JC in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Eerst kreeg Abdul Ajagun zijn tweede gele kaart voor het vasthouden van een tegenstander. Niet veel later kreeg Christian Kum een overtreding mee, maar hij kon het toch niet laten zijn ongenoegen uit te spreken richting Nijhuis. Ook hij kreeg zijn tweede gele kaart. Nijhuis krijgt van (oud-)collega's bijval voor zijn optreden.

"Het moet geen heksenjacht worden richting spelers, maar wanneer het ontoelaatbaar wordt, moet je spelers gewoon aanpakken", aldus Luinge in gesprek met De Telegraaf. "Wanneer je dat een aantal weken consequent doet, dan weten spelers en trainers waar ze aan toe zijn en is dat snel over. Alleen: Bas heeft nu zijn nek uitgestoken, maar dan moet iedereen wel volgen. Anders heb je straks een of twee boemannen rondlopen. Het is per 1 juli al een regel vanuit de KNVB dat protesteren direct bestraft moet worden."

Nijhuis' collega Kevin Blom kon ook begrip opbrengen voor zijn beslissingen. "Bas trok een duidelijke lijn. Hij deed daarmee niets geks of anders dan afgesproken. Vanuit de KNVB wordt al langer aangegeven: protest, pak het gewoon aan. Maar wanneer doe je dat wel en wanneer niet?"

Volgens Blom bestaan er verschillen tussen verhaal halen, schelden en wegwerpgebaren. "Als iemand iets roept of zegt, dan is dat voor het publiek niet altijd merkbaar. Gebaren zijn dat wel. Daarom was ook de actie van Danny Makkelie afgelopen weekend, die een kaart gaf aan Iliass Bel Hassani van AZ tegen PEC Zwolle, een goede. Hij bleef die gebaren maar maken en dan houdt het een keer op."

"Dat is dé manier om het aan te pakken", vindt ook Luinge. "Gewoon wat vragen, normale communicatie, natuurlijk kan dat. Maar wegwerpgebaren met een hoop kabaal erbij, dat kán gewoon niet. Als iemand bij mij van dertig meter afstand op me af komt stormen, zoals afgelopen weekend in de Hoofdklasse, dan heeft hij al een gele kaart voor zijn snufferd voordat hij er is."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen