WK-serie: Servie-Montenegro bouwt op defensie

19 mei 2006, 14:17

Op 9 juni 2006 wordt in München het wereldkampioenschap voetbal geopend. Vanaf die dag doen 32 landen een gooi naar een plek in de finale, die precies een maand later gespeeld zal worden in Berlijn. Vanaf 28 oktober 2005, precies 32 weken voor de openingswedstrijd, stelt FCUpdate.nl elke week één van de 32 deelnemende landen aan u voor. Deze week in deel 30: Servië-Montenegro.

Op 11 juni 2006 zal Nederland haar WK openen met een duel tegen Servië-Montenegro. De historie wijst uit dat Oranje altijd moeite heeft om op gang te komen bij grote toernooien, waardoor het duel met Servië-Montenegro wel eens een uiterst lastige klus kan worden. Het land heeft de laatste jaren, na de 6-1 afstraffing tegen Oranje op het EK van 2000, gebouwd aan een nieuwe ploeg. Spits Kezman en middenvelder Stankovic zorgen voor de doelpunten en de creativiteit, de schier onklopbare defensie doet de rest. Na het EK van 2000 ontbrak Servië-Montenegro op het WK van 2002 en het EK van 2004, maar nu is de ploeg weer helemaal terug aan het front.

Road to Germany

Servië-Montenegro was één van de grote verrassingen van de Europese kwalificatiezone. Het land was in een groep met onder meer Spanje, België en Bosnië-Herzegovina zeker geen favoriet, maar slaagde er toch in om de groep naar haar hand te zetten. De ploeg begon solide aan haar kwalificatiereeks, met zeven punten uit de eerste drie duels. San Marino werd twee keer simpel aan de kant geschoven, terwijl het in Bosnië-Herzegovina een zwaarbevocht punt (0-0) uit het vuur sleepte. De eerste grote stap richting Duitsland werd gezet in Brussel, waar België met 0-2 verslagen werd. Na deze knappe zeges volgden twee thuiswedstrijden op rij, tegen Spanje en België. Beide duels eindigde in 0-0, waarmee Servië-Montenegro haar ongeslagen status wist te behouden.

De bondscoach

Ilija Petkovic wordt alom gezien als de grote man achter het succes van Servië-Montenegro. De 60-jarige oefenmeester is alweer voor de derde keer werkzaam bij de nationale bond en draagt een schat aan ervaring met zich mee. Als voetballer speelde hij 43 interlands en was hij onder meer actief op het WK van 1974 en het EK van 1968. Als trainer begon hij zijn loopbaan bij OFK Belgrado, de club waar hij ook als speler jarenlang aan verbonden was. Na een avontuur bij het Zwitserse Servette werd hij in 1996 toegevoegd aan de technische staf van Joegoslavië, als assistent van bondscoach Slobodan Santrac. Deze functie behield hij tot na het WK van 1998, waarna hij achtereenvolgens aan de slag ging als clubtrainer in Japan, Griekenland en China.

Petkovic

Petkovic

De vedette

Kezman juicht voor Chelsea

Kezman juicht voor Chelsea

Op het WK wil de pas 27-jarige Kezman zijn belofte definitief inlossen. De ervaring leert dat hij vooral tegen Nederlandse tegenstanders uit alle standen scoort, dus de Nederlandse defensie kan haar borst nat maken. Batman, zoals hij genoemd wordt, is op oorlogspad.

De verwachtingen

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen