Ajax heeft het weer lastig met Utrecht, maar wint wel

2 oktober 2016, 14:26

Ajax is er na drie mislukte pogingen weer eens in geslaagd om FC Utrecht over de knie te leggen. De Amsterdammers hadden het zondag wederom lastig met de verliezend bekerfinalist van vorig seizoen, maar toonden veerkracht en wonnen daardoor met 3-2. Een eigen doelpunt van Ramon Leeuwin was het breekpunt in de wedstrijd.

De motor van Ajax begon de afgelopen tijd steeds beter te draaien, met zeges op achtereenvolgens Go Ahead Eagles (0-3), Vitesse (1-0), Panathinaikos (1-2), Heracles Almelo (0-2), Willem II (5-0), PEC Zwolle (5-1) en Standard Luik (1-0). De Amsterdamse topclub heeft het echter traditioneel lastig met Utrecht en dat was ditmaal ook het geval. De bezoekers uit de Domstad weerden zich wederom kranig, maar kregen het niet voor elkaar om weer een punt of meer te snoepen in de ArenA.

Utrecht, dat vorige week tegen Sparta (2-0) haar eerste seizoenszege boekte, schoot meteen weer brutaal uit de startblokken in de ArenA. Yassin Ayoub kreeg na een halve minuut spelen al een kans, maar mikte voorlangs. Ajax domineerde wel, maar kon op een schotje van Lasse Schöne na nog geen potten breken. Utrecht rook bloed en kwam na 27 minuten spelen zelfs op voorsprong. Kevin Conboy tekende met een geweldige kopbal uit een voorzet van Ayoub voor de 0-1. André Onana stond aan de grond genageld. De Ajax-goalie moest even later redding brengen op een kopbal van Sébastien Haller.

Utrecht bleef in de eerste helft overeind in Amsterdam, maar kreeg na de theepauze al snel een dreun te verwerken. Een voorzet van Younes werd op miraculeuze wijze door Leeuwin achter keeper Ruiter gewerkt: 1-1. Deze gelijkmaker gaf Ajax, ondanks de midweekse inspanning in Europa, extra krachten. Het kreeg mogelijkheden via Ziyech, Klaassen en Kasper Dolberg, maar de 2-1 liet op zich wachten.

Deze kwam er wel, in de tachtigste minuut. Net als vorig seizoen werd Ajax geholpen door een strafschop. Toen gaf arbiter Danny Makkelie ten onrechte een strafschop na een vermeende overtreding van Willem Janssen, ditmaal werd de bal op een uitgestoken hand van Rico Strieder geschoten. Voor scheidsrechter Bas Nijhuis reden genoeg om de bal op de stip te leggen. Schöne wist wel raad met het buitenkansje: 2-1.

Dankzij de benauwde winst staat Ajax twee punten los van PSV, dat zaterdag met 1-1 gelijkspeelde bij sc Heerenveen. Feyenoord kan haar voorsprong op de Amsterdamse nummer twee later op deze zondag weer tot vijf punten vergroten, als het bij Willem II weet te winnen.