Is wedstrijdritme nog wel een voorwaarde voor Oranje?

5 oktober 2016, 17:29

Na een gelijkspel tegen Zweden (1-1) staan er in deze interlandperiode twee cruciale WK-kwalificatieduels op het menu voor het Nederlands elftal. Het team van bondscoach Danny Blind neemt het in eigen land op tegen Wit-Rusland en Frankrijk. De voorbereiding verliep door twee afzeggingen en de onduidelijkheid over Arjen Robben allerminst voorspoedig. Hoog tijd om de 23-koppige selectie langs de meetlat te leggen. Hoe staat de spelersgroep ervoor?

Veel spelers met weinig ritme

Ook genoeg fitte spelers

Toch herbergt de selectie van Nederland ook een flinke portie fitte spelers. Neem bijvoorbeeld Davy Klaassen. De aanvoerder van Ajax spant de kroon. Hij kwam in ruim twee maanden al 1250 minuten in actie, uitgesmeerd over veertien wedstrijden. Collega-Ajacied Joël Veltman doet het ook aardig, met 1164 minuten in dertien optredens. Quincy Promes (1016 minuten), Rick Karsdorp (1080 minuten), Davy Pröpper (1080 minuten), Jeroen Zoet (990 minuten), Jetro Willems (967 minuten), Terence Kongolo (948 minuten), Virgil van Dijk (810 minuten) en Maarten Stekelenburg (810 minuten) bouwden dit seizoen ook al een aardige fitheid en conditie op.

Conclusie

Natuurlijk is de spoeling, zeker op het middenveld en in de voorste linie, vrij dun bij het Nederlands elftal. Het is nog niet zo makkelijk voor Danny Blind om tot een waardige selectie te komen, die ons zomaar even naar het WK loodsen. Toch is de conclusie, op basis van het aantal gespeelde wedstrijden en speelminuten van de internationals, dat wedstrijdritme steeds minder een voorwaarde lijkt te vormen om voor Oranje in aanmerking te komen. Laten we hopen dat het zijn sporen niet te veel zal nalaten in de WK-kwalificatieduels met Wit-Rusland en Frankrijk.

Overzicht

Davy Klaassen, Ajax (14 duels, 1250 minuten)

Davy Klaassen heeft dit seizoen tot dusver uitstekende statistieken. De captain van Ajax maakte dit seizoen al meer dan drie keer zoveel speelminuten als pakweg Jordy Clasie. In de acht competitiewedstrijden maakte hij zeven keer de negentig minuten vol, en met Ajax speelde hij ook al vier duels in de voorronde van de Champions League. Het doelpuntenaantal van de middenvelder is ook uitstekend, hij staat nu al op negen treffers.

Joël Veltman, Ajax (13 duels, 1164 minuten)

Ajacied Joël Veltman moet bij Oranje concurreren met Karsdorp voor een plaats rechts in de achterhoede. Qua speeltijd blijft de verdediger van Ajax de Feyenoorder in ieder geval voor. Veltman is onder Peter Bosz een vaste waarde en speelde, inclusief de voorronde van de Champions League, al dertien wedstrijden. Alleen tijdens een bekerduel werd de international gespaard door Bosz.

{image[312221][left-half][]}Rick Karsdorp, Feyenoord (12 duels, 1080 minuten)

De cijfers van Rick Karsdorp bij Feyenoord zijn dit seizoen prima te noemen. De rechtsachter maakte zijn opwachting in acht competitiewedstrijden, twee Europa League-duels, pikte nog een bekerpotje mee en speelde het duel om de Johan Cruijff Schaal. Aangezien de verdediger de enige echte rechtsachter is in de selectie van Blind, is de kans aanwezig dat hij zijn debuut gaat maken.

Davy Pröpper, PSV (12 duels, 1080 minuten)

De cijfers van Klaassen haalt Davy Pröpper niet, mede omdat PSV geen CL-voorronde heeft gespeeld, maar in Eindhoven is de middenvelder absoluut een vaste waarde. In alle wedstrijden die PSV dit seizoen speelde, maakte hij de negentig minuten vol. Hij heeft dus meer speeltijd achter zijn naam dan bijvoorbeeld keeper Zoet. Bovendien was hij ook nog goed voor vier treffers.

Jeroen Zoet, PSV (11 duels, 1080 minuten)

PSV-keeper Jeroen Zoet is een van de weinige spelers uit de selectie van Blind die dit seizoen nog geen minuut miste. De doelman speelde acht wedstrijden in de Eredivisie en pakte ook nog twee Champions League-duels en de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal mee. Alleen in de bekerwedstrijd tegen Roda JC gaf hij geen acte de présence. Het is door het aantal speelminuten en de vorm van Zoet aannemelijk dat hij tegen Wit-Rusland en Frankrijk onder de lat zal staan.

{image[310506][right-half][]}Quincy Promes, Spartak Moskou (12 duels, 1016 minuten)

Hij is niet de meest in het oog springende international, maar Quincy Promes heeft begin oktober wel meer dan duizend speelminuten in de benen. In Rusland stond hij in alle negen competitiewedstrijden in de basis en slechts één keer werd hij vroegtijdig naar de kant gehaald. Ook in de Europa League en de beker speelde de aanvaller mee, waardoor hij met 1016 minuten bij de kopgroep van het huidige Oranje hoort. Overigens was hij in die twaalf wedstrijden goed voor vijf doelpunten.

Jetro Willems, PSV (11 duels, 967 minuten)

Net als Zoet heeft ook Jetro Willems in alle belangrijke wedstrijden van dit seizoen zijn opwachting gemaakt bij PSV. De verdediger werd door Phillip Cocu echter tweemaal vroegtijdig naar de kant gehaald. Desondanks staat de linksachter op het verdienstelijke aantal van 967 minuten. Bij Oranje moet hij concurreren met Kongolo, terwijl ook Blind op de linksachterpositie uit de voeten kan.

Terence Kongolo, Feyenoord (12 duels, 948 minuten)

De 22-jarige Terence Kongolo was dit seizoen in de competitie zes keer basisspeler en viel tijdens de duels met Excelsior en ADO Den Haag in. In de beker tegen FC Oss deed hij negentig minuten mee, terwijl hij in de Europa League in beide wedstrijden acteerde. Kongolo, die tegen Roda JC dit seizoen zijn eerste eredivisiegoal maakte, hoopt deze week zijn vierde en vijfde interland te spelen. 

{image[311841][left-half][]}Virgil van Dijk, Southampton (10 duels, 810 minuten)

Net als Bruma en de Vrij heeft ook Virgil van Dijk dit seizoen niet te klagen over speelminuten bij zijn club. In alle zeven competitieduels speelde hij de hele wedstrijd mee, wat uitstekend te noemen is in de Premier League-middenmoot. Ook kwam hij in twee Europa League-wedstrijden in actie, waar hij met zijn team geen tegengoals hoefde te incasseren. In het centrum van de defensie heeft Blind zodoende genoeg te kiezen.

Maarten Stekelenburg, Everton (9 duels, 810 minuten)

Hij heeft enkele moeizame jaren achter de rug, maar Maarten Stekelenburg is weer helemaal terug. De keeper is onder Ronald Koeman opgeleefd bij Everton, waar hij tot nu toe in alle competitieduels het doel verdedigde. Bovendien kwam hij ook in twee bekerduels in actie, waardoor Stekelenburg begin oktober al op het acceptabele aantal van 810 speelminuten staat.

Daley Blind, Manchester United (9 duels, 810 minuten)

Daley Blind hield in Engeland dit seizoen aanvankelijk Chris Smalling uit de basis, maar verloor halverwege september alsnog zijn vaste stek in het hart van de defensie bij Manchester United. Door de kwetsuur van Luke Shaw speelde Blind de laatste duels echter weer mee, als linksback. Daardoor is het niet vreemd als zijn vader hem 'gewoon' opstelt tegen Wit-Rusland en Frankrijk.

{image[313689][right-half][]}Kevin Strootman, AS Roma (8 duels, 687 minuten)

Het beste nieuws kreeg bondscoach Blind dit seizoen mogelijk uit de Italiaanse hoofdstad. Dat Kevin Strootman in alle wedstrijden van dit jaar mee heeft gedaan bij Roma, is uiteraard mooi voor Oranje. In de Serie A miste hij tot dusver slechts elf minuten, waardoor Strootman als zekerheidje mag worden opgeschreven voor de aanstaande interlands.

Luciano Narsingh, PSV (11 duels, 659 minuten)

Slechts één keer maakte Luciano Narsingh dit seizoen de negentig minuten vol, dat was twee weken geleden tegen Excelsior. Toch kwam hij deze voetbaljaargang in totaal in tien wedstrijden in actie. Het minutentotaal van 659 houdt echter niet over, net als het feit dat hij slechts één keer scoorde.

Bas Dost, Sporting Clube de Portugal (8 duels, 641 minuten)

Spits Bas Dost speelde dit seizoen nog twee duels voor VfL Wolfsburg, alvorens hij eind augustus naar Portugal verhuisde. Daar staat de teller bij Sporting Lissabon inmiddels op zes wedstrijden. Positief is dat de aanvaller in de competitie in de laatste vier wedstrijden vier keer scoorde, terwijl hij ook in de Champions League het net vond. Hij mag door zijn scoringstreffer en de beperkte rol van Vincent Janssen in Engeland hopen op een basisplaats tegen Wit-Rusland en Frankrijk.

Georginio Wijnaldum, Liverpool (8 duels, 635 minuten)

Sinds zijn overstap van Newcastle United is Georginio Wijnaldum een onbetwiste basisspeler bij Liverpool. De middenvelder stond in alle zeven competitieduels aan de aftrap en werd drie keer voortijdig gewisseld. Bovendien deed hij een klein halfuurtje mee in een bekerwedstrijd. Omdat Liverpool echter niet Europees speelt, valt het minutentotaal van de middenvelder niet hoger uit dan 635.

Jasper Cillessen, FC Barcelona (7 duels, 630 minuten)

Keeper Jasper Cillessen speelde dit seizoen zes duels voor Ajax, alvorens hij eind augustus transfereerde naar FC Barcelona. Daarvoor speelde hij tot dusver pas één competitieduel, waardoor de keeper in meer dan een maand slechts negentig minuten heeft gemaakt. Normaliter is dat te weinig voor een basisplaats in Oranje.

{image[312900][left-half][]}Stefan de Vrij, Lazio Roma (7 duels, 630 minuten)

Lazio-verdediger Stefan de Vrij werd door Danny Blind onlangs al bewierookt en kan daarnaast ook prima cijfers overleggen. De verdediger is helemaal terug na een periode met blessureleed en miste dit seizoen nog geen minuut bij de Serie A-vereniging. Dat De Vrij een basisplaats heeft in de aankomende interlands, is aannemelijk te noemen.

Jeffrey Bruma, VfL Wolfsburg (7 duels, 630 minuten)

Na zijn transfer naar Wolfsburg was het afwachten om de oud-PSV'er zich staande zou houden in de Bundesliga, maar de Duitse club is tot dusver tevreden met de centrumverdediger. In alle zes competitiewedstrijden maakte hij de negentig minuten vol, terwijl hij eind augustus ook nog een bekerduel speelde.

Wesley Sneijder, Galatasaray (7 duels, 616 minuten)

Tegen Zweden liet Wesley Sneijder al zien hoe belangrijk hij nog is voor het Nederlands elftal. Bij Galatasaray startte hij deze voetbaljaargang altijd in de basis, maar afgelopen weekend werd hij in de rust gewisseld vanwege een bovenbeenblessure. Het is de vraag of die kwetsuur gevolgen gaat hebben voor Sneijder.

Vincent Janssen, Tottenham Hotspur (10 duels, 453 minuten)

Waar Dost momenteel op dreef is, heeft Vincent Janssen het moeilijk. De spits weet bij Tottenham Hotspur maar geen vaste basisplek af te dwingen en moest afgelopen weekend genoegen nemen met twee minuten speeltijd. Bovendien scoorde hij nog niet in de Premier League, terwijl hij wel in zeven wedstrijd meedeed. Janssen heeft Blind daardoor met een probleem opgezadeld, aangezien de oud-speler van AZ de laatste periode een vaste waarde was in Oranje.

{image[313685][right-half][]}Jordy Clasie, Southampton (5 duels, 376 minuten)

Wat betreft speelminuten houdt het dit seizoen absoluut niet over voor Jordy Clasie bij Southampton. De middenvelder, die overigens nog altijd wacht op zijn eerste Premier League-goal,  speelde slechts in drie van de zeven competitiewedstrijden mee. Bovendien maakte hij nog niet eenmaal de negentig minuten vol in de Premier League. Dat deed hij wel in de Europa League en de League Cup, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het magere aantal van 376 minuten voldoende is voor een basisplaats bij Oranje.

Siem de Jong, PSV (6 duels, 331 minuten)

In dit lijstje is de naam van Siem de Jong waarschijnlijk de opvallendste. De door PSV gehuurde aanvallende middenvelder maakte dit seizoen slechts 331 minuten, waarvan 152 in de Jupiler League, maar Blind besloot de ervaren kracht tot als vervanger van Luuk de Jong bij de selectie te halen. Opvallend, want alleen afgelopen weekend speelde hij negentig minuten op het hoogste niveau.

Memphis Depay, Manchester United (5 duels, 94 minuten)

Dat Memphis Depay alsnog bij Oranje werd gehaald door het wegvallen van Steven Berghuis, is erg verrassend. Hij maakte dit seizoen slechts 94 minuten, net iets meer dan een hele wedstrijd. In de Premier League viel hij drie keer, wat hem twaalf speelminuten opleverde. Ook in de League Cup in de Europa League was zijn inbreng gering.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen