Recent Frans verleden biedt weinig houvast voor Oranje

10 oktober 2016, 15:17

De 4-1 zege op Wit-Rusland geeft hoop voor de ontmoeting met Frankrijk van vandaag (maandag), maar het belooft desondanks een lastige avond te worden voor het Nederlands elftal. De laatste twee ontmoetingen met Les Bleus bieden namelijk weinig hoop voor het Nederlands elftal. FCUpdate.nl blikt terug op de twee nederlagen van Oranje in 2014 en maart van dit jaar.

Maart 2014; Oranje leert harde les in Parijs

Het gat tussen de absolute top en het Nederlands is groter dan verwacht, blijkt op die avond in het Stade de France. Voor coach Van Gaal, die tijdens de oefenwedstrijd niet kan beschikken over sterspeler Arjen Robben, is die wedstrijd de aanleiding om het daarna over een andere boeg te gooien. De coach kiest voor een realistische aanpak en wijkt af van het vertrouwde 4-3-3-systeem. Hij besluit om in Brazilië op het WK een behoudende tactiek te hanteren, met vijf verdedigers. Een gouden zet, die Oranje uiteindelijk naar de derde plek op het toernooi in Brazilië loodst. Achteraf gezien is de basis voor dat prachtige resultaat gelegd op een dramatische avond in maart in Parijs.

Opstelling Frankrijk: Lloris; Debuchy, Mangala, Varane, Evra; Matuidi, Cabaye, Valbuena; Griezmann, Benzema.

Opstelling Nederland: Cillessen, Van der Wiel, Vlaar, Martins Indi, Blind; Clasie, Strootman, Sneijder; Boëtius, Van Persie, Promes.

Maart 2016; ook met vijf verdedigers gaat het mis

Net als op het WK van 2014 hanteert Oranje in de wedstrijd tegen Frankrijk in maart van dit jaar een 5-3-2-systeem, maar in de ArenA heeft die formule veel minder succes. Het Nederlands elftal staat behoorlijk te schutteren bij de treffers van Antoine Griezmann en Olivier Giroud in het eerste kwartier. Wederom wordt het niveauverschil tussen beide ploegen pijnlijk duidelijk, al vecht Oranje zich nog knap terug in de wedstrijd. Treffers van Luuk de Jong en Ibrahim Afellay lijken voor een 2-2 gelijkspel te zorgen, maar Blaise Matuidi dient Oranje met een droge knal in de slotfase alsnog een nederlaag toe.

Opstelling Nederland: Cillessen; Veltman, Bruma, Van Dijk, Blind, Willems; Clasie, Klaassen, Sneijder; Promes, De Jong.

Opstelling Frankrijk: Mandanda; Jallet, Koscielny, Varane, Evra; Diarra, Matuidi, Pogba, Payet; Giroud, Griezmann.

Het heden

Hoewel Oranje en Frankrijk na twee duels allebei vier punten hebben, worden de Fransen internationaal momenteel uiteraard hoger aangeschreven. Dat is natuurlijk niet vreemd, aangezien Frankrijk de finale haalde op het afgelopen EK en Nederland zich niet eens wist te kwalificeren. Toch is het duel in de Amsterdam ArenA voor Oranje ook een mooie kans om het blazoen weer op te poetsen. Bovendien heeft Frankrijk in deze jonge kwalificatiereeks nog geen geweldige indruk gemaakt. In de eerste speelronde bleef het steken op 0-0 tegen de Wit-Russen, terwijl het afgelopen vrijdag matig begon tegen Bulgarije. De ploeg van Didier Deschamps kwam in eigen land op achterstand, maar boog het duel daarna alsnog om. Het is voor Oranje te hopen dat de nummer acht van de wereld vanavond een iets mindere dag heeft en dat het zelf de lijn van vrijdag door weet te trekken. Eén ding is zeker, het gaat een interessante ontmoeting worden. [photo,96725,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen