Voor welke veranderingen staat de voetbalwereld?

14 oktober 2016, 13:15   Bijgewerkt: 14 oktober 2016, 13:47

De voetbalwereld was jarenlang vrij conservatief, tradities werden veelal gehandhaafd. Toch staat het voetbal op het moment voor veel veranderingen, op meerdere gebieden. Er wordt onder meer gesleuteld aan de opzet van het WK, het EK en de Champions League. De hervormde FIFA waakt over de revoluties in het voetbal en pompt 3,6 miljoen euro de sport. Wat voor veranderingen kunnen we allemaal verwachten?

Schoon schip door FIFA 2.0

Omdat het voetbal als een soort marionetpop in handen van de FIFA is, staan de hervormingen binnen de wereldvoetbalbond centraal in het proces. In het kader hiervan heeft het mondiale voetbalorgaan een document gemaakt dat FIFA 2.0 heet. Hierin wordt de visie voor de toekomst besproken. De doelen van voorzitter Gianni Infantino en zijn federatie hebben betrekking op 'de groei van het voetbal', 'het verbeteren van de betrokkenheid/ervaringen' en 'het verbeteren van de organisatie' van het grootste voetbalbedrijf ter wereld. Zo moeten er meer mensen als beoefenaar of volger betrokken raken bij het voetbal (toename tot 60 procent) en moet het aantal vrouwelijke beoefenaars verdubbeld worden naar 60 miljoen. Ook de arbitrale ontwikkelingen, zoals de doellijntechnologie en de videoscheidsrechter, zijn belangrijke stappen. Onder meer Marco van Basten werd aangesteld om zijn steentje bij te dragen aan de progressie.

Andere aspecten waarin de FIFA verbetering wil realiseren

- Transfersysteem

- Internationale speeldagenkalender

- Mogelijke uitbreiding van WK

- Jeugdcompetities

- Fair Play

- Futsal, beachvoetbal, vrouwenvoetbal

- Arbitrage

Gianni Infantino

Gianni Infantino

De FIFA wil haar reputatie repareren, haar integriteit terug en de crisis volgens haar eigen visie bezweren met transparantie, verantwoording, het betrekken van alle partijen en samenwerking. Voorbeelden waarin deze elementen nadrukkelijker aanwezig moeten zijn is de toewijzing van het WK en de ticketing voor voetbalevenementen, waarbij veel gefraudeerd werd in het verleden. Allereerst wil de FIFA na het omstreden WK 2022 in Qatar zelf de organisatie van het mondiale eindtoernooi op zich nemen, in plaats van een aangewezen land.

Opzet WK

Een belangrijk vraagstuk in het voetbal is hoe het WK er in de nabije toekomst uit zal komen te zien, en dan met name de grootte van het aantal deelnemende landen. Als het aan FIFA-voorzitter Infantino ligt, dan wordt het deelnemersveld van de mondiale titelstrijd flink uitgebreid. De Zwitser pleitte eerder al voor een mondiaal eindtoernooi met veertig deelnemende landen, maar sluit op het moment zelfs een WK met 48 teams niet uit. Tot dusver doen er 32 landen mee aan de eindronde.

WK 2022 Qatar Sheikh Mohammed bin Hamad bin Khalifa al-Thani

WK 2022 Qatar Sheikh Mohammed bin Hamad bin Khalifa al-Thani

Het bestuur van de FIFA heeft vier opties, wat betreft het al dan niet uitbreiden van het WK: (1) het behouden van de 32-structuur, (2) uitbreiding naar veertig teams, verdeeld over acht groepen van vijf, (3) uitbreiding naar veertig teams, verdeeld over tien groepen van vier of (4) uitbreiding naar maar liefst 48 teams, waarbij zestien landen geplaatst zijn voor de knock-outfase en vergezeld worden door 32 play-offwinnaars.

Europese veranderingen

Niet alleen bij de FIFA verandert er ontzettend veel, dat geldt ook voor de UEFA. De geschorste Platini is inmiddels op democratische wijze als voorzitter vervangen door de Sloveen Aleksander Ceferin, die de verkiezingsstrijd won van Michael van Praag. De nieuwe baas van de Europese voetbalbond wil onder anderen meer aandacht voor het vrouwenvoetbal, een hardere strijd tegen matchfixing en doping voeren, meer transparantie binnen de UEFA en een maximumtermijn voor de voorzitter van de Europese voetbalunie. Dat laatste is om te voorkomen dat iemand een bond volledig naar zijn hand kan zetten, zoals Blatter deed bij de FIFA. Bovendien wil Ceferin het verschil tussen de grotere en kleinere Europese voetballanden reduceren.

Aleksander Ceferin

Aleksander Ceferin

"Het EK-format is uniek, memorabel en goed voor het voetbal. Het toont diversiteit, vriendschap en het feit dat oost, west, zuid en noord samen kunnen komen", sprak Ceferin over het verdeelde gastheerschap van het EK. Eerder, nog voor hij tot preses van de UEFA verkozen werd, pleitte de Sloveense bestuurder er wel voor om het Europees kampioenschap in 2024 weer in één land te houden. Dat lijkt dan ook te gaan gebeuren.

Opzet Champions League

Ceferin was eerder een fel tegenstander van de nieuwe opzet voor de Champions League en dat was een gunstig gegeven voor voetballanden als Nederland. Toch werd er in augustus aangekondigd dat met ingang van 2018 de beste vier clubs uit de vier grootste competities van Europa (momenteel Engeland, Duitsland, Spanje en Italië) automatisch zullen instromen in de poulefase. De ECA (de vertegenwoordigers van Europese topclubs) zou hierbij een aardige vinger in de pap hebben gehad.

Champions League ballen algemeen

Champions League ballen algemeen

De doorgedrukte plannen voor de nieuwe Champions League-opzetten zetten de landen als Nederland, België, Schotland, Denemarken, Noorwegen en Zweden aan het denken. Daarom zijn de belangrijkste clubs uit deze landen met elkaar gesprek over de eventuele oprichting van een Noord-Europese competitie. Ajax, Feyenoord en PSV praten met FC Kopenhagen, Anderlecht, Club Brugge, Celtic, Rangers, Malmö FF en Rosenborg over een zogeheten Atlantic League. In het verleden werden er al soortgelijke balletjes opgegooid, zoals het idee voor de BeNeLiga. Het is nog de vraag wat er allemaal gaat gebeuren, maar het is duidelijk dat de B-landen de sportieve en financiële kloof met de Europese top niet zomaar nóg groter laten worden.

Door: Koen Jans

[photo,101606,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen