Gehavend PEC steelt punt bij FC Twente dankzij Warmerdam

16 oktober 2016, 14:37   Bijgewerkt: 16 oktober 2016, 16:00

Invaller Django Warmerdam heeft PEC Zwolle een welkom punt bezorgd in de strijd om uit de onderste regionen weg te komen. De middenvelder klopte vlak voor tijd Nick Marsman met een prachtig schot met zijn linkerwreef. FC Twente verdiende op basis van de tweede helft een overwinning maar had aan doelpunten van Mateusz Klich en Enes Ünal niet voldoende: 2-2.

Ron Jans had nogal wat personele problemen in Enschede. Naast het ontbreken van vier middenvelders, viel ook Dirk Marcellis nog uit in de warming-up. Tegen zoveel pech leek PEC Zwolle niet bestand, zeker toen de vervanger van Marcellis een penalty cadeau gaf aan FC Twente. Philippe Sandler liet zich aftroeven door Kamohelo Mokotjo en duwde de middenvelder vervolgens naar de grond binnen de zestien. Oud PEC-speler Klich bleef koel vanaf elf meter: 1-0.

Met een bijna fitte selectie en de voorsprong na tien minuten leek Twente een makkelijke middag tegemoet te gaan, maar niets bleek minder waar. De thuisploeg liet het initiatief te veel aan de bezoekers, was heel slordig in balbezit en leverde de bal vaak op eigen helft al weer in. PEC wist daar lange tijd niet van te profiteren tot Youness Mokhtar vlak voor rust scoorde na een tegenaanval en een mooie individuele actie. Een klassieke actie van de oud-Twentenaar, naar binnen komen en schieten met rechts in de verre hoek: 1-1.

De treffer van de Zwollenaren was zeker niet onverdiend. PEC probeerde het spel te maken en was bereid om de Tukkers als vroeg onder druk te zetten. Ook na het uitvallen van Wout Brama na 25 minuten was de ploeg blijven geloven in een goed resultaat. Dat de bezoekers hoop konden houden in een goede afloop, was mede te danken aan Dennis Higler. De scheidsrechter besloot de bal, vlak voor de tegenaanval waaruit Mokhtar scoorde, de bal niet op de stip te leggen na een ongelukkige handsbal van Ted van de Pavert.

De thuisploeg besefte dat het na rust meer moest brengen om het gehavende PEC op de knieën te krijgen. Degene die dat het best had begrepen was Bersant Celina. De middenvelder speelde een slechte eerste helft, maar een briljante tweede. Celina had vier assists op zijn naam kunnen krijgen als zijn medespelers wat scherper waren geweest voor het doel.

Invaller Dylan Seys miste een kans op één meter afstand van het doel bij zijn eerste balcontact en Enes Ünal kopte de bal op de lat en in de handen van Mickey van der Hart na voorzetten van Celina. De Manchester City-huurling kreeg toch nog eer van zijn werk na een mooie steekbal naar Ünal. De Turkse spits liet een derde grote kans niet onbenut en ramde bal met links achter Van der Hart: 2-1.

Een kwartier voor tijd leek dit bevrijdende treffer voor FC Twente. PEC had de hele tweede helft nog niets gecreëerd en had nog twee keer gedwongen moeten wisselen vanwege blessures. Toch gaf de ploeg van Jans zich nog niet gewonnen. Die veerkracht werd beloond dankzij een invaller. Django Warmerdam schoot de bezoekers uit het niets op gelijke hoogte met een keihard schot met de linkerwreef: 2-2. Het was het enige schot op doel van de Zwollenaren na rust.

Op basis van de tweede helft was het dus niet meer verdiend, maar daar zal Jans maling aan hebben. Zijn ploeg neemt een punt mee uit Enschede en staat drie punten los van hekkensluiter Roda JC. FC Twente blijft op de zevende plaats staan met veertien punten.