Toparbiters verlaten vakbond uit onvrede over cao

18 oktober 2016, 07:47   Bijgewerkt: 18 oktober 2016, 07:58

Onder andere Björn Kuipers, het boegbeeld van het Nederlandse scheidsrechtersgilde, heeft uit onvrede zijn lidmaatschap bij de Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV) opgezegd. Naast hem hebben ook Richard Liesveld en Danny Makkelie (beide internationale arbiters) hun lidmaatschap gestopt, evenals de oudgedienden Pieter Vink, Eric Braamhaar en Reinold Wiedemeijer.

Reden hiervoor is de nieuwe vijfjarige collectieve arbeidsovereenkomst (cao), dat schrijft De Telegraaf. Het zestal, dat vooralsnog niet wil reageren, heeft volgens BSBV-voorzitter Peter van Dongen weinig recht van spreken. "Er ligt een degelijke cao die recht doet aan de Nederlandse situatie."

Volgens Van Dongen is de voornaamste reden voor hun opzeggingen dat de scheidsrechters niet zoveel geld krijgen als vooraf gehoopt. "Zij spiegelen zich aan salarissen als in Italië, Spanje en Engeland, maar Nederland is een compleet andere markt. Het liefst hadden wij er ook 30.000 of 40.000 euro bij voor elke assistent en scheidsrechter. Maar dat is niet realistisch."

Het bestuur van BSBV, waar ook oud-topscheidsrechters Kevin Blom en Jan Wegereef deel van uit maken, wordt verweten zich te weinig in te zetten voor de arbiters. Van Dongen is het hier uiteraard niet mee eens. "Ik maak niet gelijk ruzie met de KNVB als er een scheet dwars zit bij een scheidsrechter over zijn werkgever. Dat klopt. Een gewone werknemer stapt toch ook gewoon naar zijn chef als hij het ergens mee oneens is en niet naar de vakbond? Natuurlijk behartigen wij individuele belangen als er duidelijke afspraken niet worden nagekomen, maar niet bij elk wissewasje."

Van Dongen benadrukt verder dat de scheidsrechters al twee keer zoveel krijgen voor een wedstrijd als zes jaar terug en dat heel veel andere van de eisen wel zijn doorgevoerd. "Ze wilden méér fluiten, dat de beste scheidsrechters de belangrijkste wedstrijden zouden leiden, dat de topwedstrijden beter zouden worden beloond en dat fit zijn meer opleverde dan ziek of geblesseerd zijn. Dat is allemaal doorgevoerd."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen