Feyenoord kleineert Excelsior in Rotterdamse bekerderby

26 oktober 2016, 22:40

Feyenoord heeft relatief eenvoudig de derde ronde van het bekertoernooi bereikt. In De Kuip had de ploeg van Giovanni van Bronckhorst een makkelijke avond tegen Excelsior. Het enorme krachtsverschil werd alleen na rust omgezet in doelpunten: 4-0.

Al in de eerste helft had Feyenoord ruim afstand moeten nemen van de stadgenoot, maar toen stond Filip Kurto succes van de thuisploeg nog in de weg. Eljero Elia en Eric Botteghin braken vroeg in de tweede helft de ban. Jens Toornstra beloonde zichzelf en aangever Rick Karsdorp voor een uitstekend optreden met een derde treffer, Marko Vejinovic zorgde voor het slotakkoord.

Van Bronckhorst had zijn team, in vergelijking met het moeizame bekerduel tegen FC Oss, wat minder ingrijpend gewijzigd. Wel namen aanvoerder Dirk Kuyt, Terence Kongolo en Nicolai Jörgensen plaats op de bank. Tonny Vilhena ontbrak vanwege een enkelblessure.

Daardoor mocht Eljero Elia voor het eerst na zijn blessure in de basis starten, net als pinchhitter Michiel Kramer, Lucas Woudenberg en Renato Tapia. Dat viertal en de overige spelers toonden in De Kuip wel de gretigheid om de bekerklus wat eerder te klaren dan in de eerste ronde tegen FC Oss.

Excelsior speelde in op de aanvalsdrang van de thuisploeg door in te zakken en te loeren op een counter. Mitchell van der Gaag voerde dat strijdplan uit zonder oud-Feyenoorder Luigi Bruins, die de derby moest missen vanwege een lieskwetsuur. De trainer van de Kralingers liet naast Bruins nog vijf vaste basisspelers buiten de ploeg, waaronder doelman Tom Muyters.

Diens vervanger Filip Kurto speelde een cruciale rol voor de bezoekers. De Poolse keeper hield zijn team in de eerste helft op de been met flitsende reddingen na pogingen van Bilal Basacikoglu (twee kopballen richting de bovenhoek) en Tapia ( grote kopkans van dichtbij). Met name de reflex na de poging van Tapia was indrukwekkend, Kurto maakte zich groot en wist de bal nog met de bovenkant van zijn schouder uit het doel te houden.

Dat de doelman van de bezoekers in moest grijpen na drie doelrijpe kopballen was geen toeval. Het gevaar kwam bijna uitsluitend vanaf de flink waar Toornstra, Karsdorp (vanaf rechts) en Woudenberg (op de linkerflank) voor uitstekende voorzetten zorgden. Gek genoeg kwam niet één van die ballen op het hoofd van Michiel Kramer, die juist bekend staat om zijn kopkracht.

Kramer was wel actief als aanspeelpunt, maar kwam voor rust nauwelijks in het stuk voor als het doel in zicht kwam. Dat gold ook voor Elia die zijn vorm van voor zijn blessure nog niet direct kon oppakken. De aanvallers bij Excelsior zaten ook niet in de wedstrijd, waardoor Brad Jones niets te doen had voor de pauze.

Na de doelpuntloze eerste helft mochten de bezoekers hoop houden op een stunt. Die hoop veranderde vlak na rust echter in een illusie. Elia kreeg een steuntje in de rug door het maken van de openingstreffer. De linksbuiten hoefde zelf alleen het laatste zetje te geven na voorbereidend werk van Karsdorp en Toornstra. Karsdorp leek de bal binnen te kunnen koppen na een zelf opgezette aanval en voorzet van Toornstra, maar de poging miste kracht. Elia stond echter op de juiste plek om de bal met zijn voorhoofd in het doel te werken: 1-0.

Bij Feyenoord konden Elia, El Ahmadi en Karsdorp met een gerust hart gewisseld worden door Van Bronckhorst. Karsdorp voegde voor zijn vervanging nog wel een assist toe aan zijn palmares. Toornstra profiteerde van een lage voorzet bij de eerste paal van de international: 3-0.

Twee invallers zorgden in De Kuip voor het slotakkoord. Steven Berghuis stelde Marko Vejinovic in staat om zijn troosteloze seizoen wat glans te geven met een geplaatst afstandsschot: 4-0. Alleen Michiel Kramer, die bij een grote kans in de slotminuut slechts de paal raakte, zal bij de thuisploeg misschien met een vervelend gevoel de kleedkamer ingaan.